In een leven wordt ons hart meerdere keren gebroken, we kennen allemaal onze mindere momenten. Liefdesverdriet, ontslag, het verlies van een vriendschap of zelfs een geliefde, , … het Kintsugi hart ritueel kan je helpen deze tegenslagen een plaatsje te geven en wordt nadien dan ook nog eens een mooi en uniek decoratiestuk in je huis.

Ik startte mijn jaar met het helen van mijn gebroken hart. Mijn jaarwoord is namelijk minder, het hartritueel leek me een mooi symbool om met minder balast mijn jaar te starten.

Kintsugi

Kintsugi wat betekent ‘gouden verbinding’ is een Japanse kunst vorm waarin gebroken keramiek herstelt wordt met goudkleurige lak. In de Japanse schoonheidsleer dragen de sporen van breuk en herstel namelijk bij aan de schoonheid van een voorwerp.

Ik wou dit al lang eens doen maar vond nooit de ideale toepassing hiervoor. Ik heb amper opsmuk in huis staan en een vaas bord of kopje herstellen met gouden lijm, leek me niet ideaal. Toen stootte ik op het kintsugi hart en was meteen verkocht.

Kintsugi hart

Via het Kintsugi hart kan je je eigen ritueel creëren. Je breekt het hart als symbool voor je eigen tegenslagen in het leven en lijmt het vervolgens weer aaneen met gouden lijm. Zo krijgt je hart terug vorm. Je hart zal nooit meer hetzelfde zijn als voorheen, de barsten zullen er altijd zijn. Ze zijn uniek voor jou en maken je tot wie je bent. Het ritueel helpt je jouw tegenslagen te accepteren en je hart is nog mooier en unieker geworden.

Hoe je met het ritueel omgaat kan voor iedereen anders zijn, je kan een intentie brengen met een meditatie of gewoon zonder veel voorbereiding je hart breken. Daarna kan je het gewoon lijmen of voor je het dichtkleeft op elke scherf een tegenslag neerschrijven zoals ik deed. Je kan ook voorwerpen in het hart stoppen voor je het dichtkleeft, denk aan doodskaartjes, aandenkens aan een geliefde, een plukje haar, een bedeltje met as, een gedicht, een brief ….

Zelf kocht ik dit dit kintsugi hart pakketje maar na het effectief maken denk ik dat het pakket van Chiyu beter is omdat er kneedpasta bijzit. Ik gebruikte voor mijn hart wat luchtdrogende klei die ik nog liggen had om de gaatjes te dichten van de kleinste scherven (het punt van impact). Als je dat mooi vind, zou je zo’n gat ook open kunnen laten.

Interesse in meer creatieve ideetjes? Ik deel ze graag met jullie in mijn DIY rubriekje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.