Vorig weekend zijn we naar Krikrak geweest, een familiefestival vol cultuur die elk jaar rond de herfstvakantie plaatsvindt in Brugge.

Krikrak

Het krikrak festival is een familiefestival maar is eigenlijk hoofdzakelijk voor kinderen tot een jaar of 12 en natuurlijk de volwassenen die hun begeleiden. Tijdens dit cultuurweekend kan je proeven van theater, muziek en doe activiteiten. Spelen staat meestal wel centraal, dat is wat kinderen graag doen en dat is ook wat creativiteit van mensen (en kunstenaars) stimuleert.

U ki yo E

Zelf bezochten we een voorstelling genaamd U ki yo E. Een voorstelling geinspireerd door een Japans kunstwerk van een herfstlandschap gemaakt door de kunstenaar Hiroshige. Op het kunstwerk zie je een kat die naar buiten kijkt door een raam.

Het kunstwerk is opgebouwd uit verschillende lagen, deze werden allemaal uitgewerkt in de voorstelling in beeld en/of klank. Denk aan projecties, geluiden, beweging, isomo figuren … Je ziet als het ware de omgeving en het landschap opgebouwd worden. Persoonlijk vind ik het best complex voor kinderen om dit te zien en te begrijpen, het stuk bouwde traag op wat het voor kinderen vaak wat eentonig maakte. Ik hoorde naar het einde toe steeds meer en meer kinderen vragen of het nog lang zou duren.

Kunstzinnig en abstract zeker, misschien had het iets meer pit mogen hebben.

Spelen

Voor Krikrak kon je in verschillende cultuurhuizen terecht, ze allemaal doen was geen optie. Dus in de namiddag gingen wij spelen in het kleurrijk kunstenpaleis (of het Groenigemuseum). In dit museum-speel-kaffee konden kinderen zich naar hartenlust uitleven met karton. De bedoeling: bouw de kaart van Marcus Gerards na in 3D. Hiervoor had Skriewer hopen karton voorzien en make-do speelgerief.

Ik had die make-do setjes al vaak voorbij zien komen en weer weggeklikt omdat ik er mijn twijfels over had. Nu we het eens uitgeprobeerd hebben, ben ik helemaal overtuigd dat het een leuke manier is om bouwwerken te maken met karton.

Zoonlief maakte een heuse stadspoort (of burcht, kasteel …), we spotten ook de Hallentoren (gemaakt door Nestelcreatie trouwens) en heel wat ander leuks: auto’s, appartementsgebouwen, frietkraampjes, bootjes, zelfs paarden ontbraken niet in het decor.

Op zoek naar meer leuke uitstapjes met kinderen? Lees dan hier onze ervaringen.
Toch liever wat meer creatieve speel inspiratie? Bekijk dan zeker mijn DIY rubriekje en maakte je zelf iets in karton, vergeet dit dan zeker niet te delen in onze creatieve linkparty.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.