Leren lezen vind ik super belangrijk voor kinderen. Als ouder kan je je kind, buiten school, dan ook op heel wat manieren stimuleren om met lezen bezig te zijn. Want hoe meer je kind leest, hoe beter hij of zij zal kunnen lezen.

Elke dag lezen

Om te leren lezen zijn leeskilometers erg belangrijk. Elke dag lezen is dan ook een must. De richtlijnen die wij van school meekrijgen is om 10 tot 15 minuten per dag te lezen. Dat is heus niet zoveel. Het is beter om elke dag 10 minuutjes te lezen dan 2 keer per week een langere periode.

Luidop lezen

Wanneer je je kind luidop laat voorlezen en meeleest, kan je meteen ook goed inschatten of alles correct is en bijsturen waar nodig. Op deze manier leren ze het niet enkel vlot, maar beleef je ook nog eens een leuk momentje samen.

Lezen en voorlezen

Vind je kindje het toch lastig om elke dag te lezen. Wissel tijdens het lezen af en toe af en lees zelf ook een bladzijde voor. Op deze manier blijft het kind betrokken bij het verhaal, het werkt ook motiverend doordat het minder vermoeiend is voor je kindje. Nadien kan je dan ook makkelijk nog even nakeuvelen over het verhaal. Nog zo leuk, niet?

Lees materiaal

Kinderen die thuis veel lezen, doen het over het algemeen ook beter op school. Het hoeft niet altijd een boek te zijn, er is zoveel meer leesvoer: tijdschriften, teksten op winkels, tv, receptjes … Wedden dat lezen plots een stuk interessanter wordt?

AVI niveau, niets van

Lezen moet vooral leuk zijn en blijven, we moeten niet overdrijven in die leesniveaus. Belangrijker dan het leesniveau van een boek is natuurlijk de interesse van een kind. Kies daarom vooral boeken die je kind leuk vindt om te lezen, dan wordt het al een pak leuker.

Leeskaartje

Geef je kind een leeskaartje om te gebruiken tijdens het lezen. Dit kan gewoon een latje zijn of een stukje karton. Op deze manier raak je de tekst niet zo snel kwijt en raak je niet afgeleid door andere regels tekst.

Op zoek naar meer lees inspiratie, neem dan snel een kijkje bij mijn boekreviews.

One Reply to “Leren lezen, hoe pak je dat aan buiten school?”

  1. Leuke tips om te lezen. Ik denk dat het als ouder vooral belangrijk is dat je elke dag met je kind tijd vrijmaakt om te lezen. Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan, maar toch geven we op die manier onze kinderen een geweldig cadeau.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.