Je ziet ze vaak aan sleutelhangers of juwelen, maar ook aan kussens: kwastjes. Ik vind het zo schattig. Je kan het eenvoudig maken, maar het is nog leuker om het te maken met restjes wol die je anders toch zou weggooien.

Kwastjes maken

Zelf kwastjes maken is zoals ik al zei eenvoudig. Je hebt er eigenlijk ook niet veel voor nodig: wat wol en een schaar.

Maak je de kwastjes met garen die afkomstig is van een bol, dan wind je deze om een voorwerp. Dit kan een vork zijn, een stukje karton … de grootte van het voorwerp bepaald eigenlijk de grootte van je kwastje.

Als je de draad voldoende om het object hebt gewikkeld, haal je een losse draad onder alle draden door. Die losse draad schuif je helemaal naar boven. Leg dan een knoopje in die losse draad waardoor alle draden bij elkaar vasthangen.

Schuif je werkje van het object af en neem een nieuwe losse draad die je 1 of meerdere keren net onder het eerste knoopje overal rond draait. Hierdoor krijg je bovenaan een soort van bolletje. Het enige wat je nu nog moet doen is het kwastje open knippen en zorgen dat alle draadjes even lang zijn.

Met restjes

Met restjes wol kan je ook perfect kwastjes maken, al vraagt het misschien wel wat meer effort. Je zal namelijk geen lange draad hebben om rond een object heen te winden. Maar heel wat losse draadjes die je bij elkaar moet binden. Ik gebruikte hiervoor alle afgeknipte draadjes van haakwerkjes die ik maakte (ik spaar deze altijd, voor zo’n creaties of om amigurumi diertjes op te vullen).

Hoe ga je te werk?

  • Verzamel draadjes van ongeveer dezelfde lengte. Je kan werken met 1 kleur of zelfs met verschillende kleuren.
  • Leg de draden naast elkaar.
  • Neem een iets langere draad en knoop deze ongeveer in het midden. Hierdoor blijft het vast zitten.
  • Plooi de draden op het punt met de knoop dubbel en wind er kort onder een draad enkele keren om. Maak een dubbele knoop en leg de draden naar onder.
  • Trek alle draden naar beneden en knip ze gelijk.

Veel leuker dan je overtollige garen zomaar weggooien. Het is mooi, snel klaar en je kan het gebruiken voor een volgende knutsel of zelfs als een extraatje aan een geschenkje.

Ben je op zoek naar meer creatieve inspiratie? Bekijk dan zeker mijn DIY rubriekje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.