Laat je kind niet los gaat over de dynamieken tussen ouders en kinderen en hoe die verstoord raakt door leeftijdsgenoten. Als ouder lijk je soms machteloos te staan wanneer je kind meer aandacht heeft voor leeftijdsgenoten en dwars doet ten opzichte van jou. Je probeert van alles, maar niets lijkt te werken.

Over het boek

Kinderen lijken steeds minder aan te nemen van volwassenen en hebben minder respect voor ouders en opvoeders. Neen, je kind is niet moeilijk of heeft geen gedragsproblemen, het is gewoon geënt geraakt op leeftijdsgenoten en niet meer op volwassenen. Andere kinderen zijn een beetje het voorbeeld geworden van je kind en bepalen daardoor mee hun gedrag en identiteit.

Laat je kind niet los benadrukt dat hechtingen in relaties een natuurlijk proces vormen die instinctief opgebouwd worden. Wanneer deze hechting op de verkeerde personen geënt wordt (leeftijdsgenoten), geeft dit aan dat er iets fout loopt in de hechting met de personen waar het wel goed zou moeten lopen (ouders of verantwoordelijke volwassenen). Maar de schrijvers geven aan dat het proces nog om te keren is wanneer er iets fout loopt. Je kunt je kind terughalen, een hechte band met ouders is de sleutel om uit te groeien tot verantwoordelijke volwassenen.

Benieuwd Koop dan zeker Laat je kind niet los. Ook verkrijgbaar bij de lokale boekhandel.

Mijn mening

Eerlijk is eerlijk, ik heb mezelf door de eerste helft van het boek moeten sleuren, het was complex geschreven en heel erg theoretisch. Je krijgt wel heel wat uitleg over het ontstaan van een jeugdcultuur, hoe het komt dat kinderen zich meer en meer richten tot leeftijdsgenoten en hoe de maatschappij hierin bijdraagt.

De schrijvers komen uit Amerika waar de situaties nog wel extremer zijn dan bij ons, hij romantiseert de Provence zelfs en ik denk niet dat er zoveel verschil zit tussen België en Frankrijk. Het boek lijkt logisch opgebouwd maar naar mijn gevoel voelt het iets te eenzijdig of zwart/wit bekeken aan. Dit maakt het zeker geen slecht boek want vooral naar het einde toe vind je praktische suggesties terug om de hechting aan leeftijdsgenoten tegen te gaan en ervoor te zorgen dat je je eigen kind kunt begeleiden naar volwassenheid. 

Dubbele mening dus, maar zeker voor het einde zou ik het boek aanraden. Het is een handige kapstok om later op terug te vallen mocht je ooit het gevoel hebben niet meer door te kunnen dringen tot je kind.

Op zoek naar meer opvoedinspiratie, neem dan snel een kijkje in het rubriekje opvoeden.

*Voor dit artikel heb ik een review exemplaar ontvangen, maar dit heeft geen invloed op de recensie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.