Klei of plasticine zijn een heel goed creatief middel. Het is makkelijk inzetbaar om kinderen iets te laten leren. Zo hebben wij een set met stempels, cijfers en letters waarmee we aan de slag kunnen, de mogelijkheden hiermee zijn eindeloos.

Cijfers en tellen

Zoonlief heeft enorme interesse in cijfers, de reken en telset van play doh hebben we dus al een eindje in huis. Voor deze post gingen we er nog eens mee aan de slag, dit keer met leuke foto’s over de opdrachten.

Tellen

Eerst liet ik hem een kleurtje kiezen en zette vervolgens een stuk klei, cijfers en letters klaar. Vervolgens was het aan zoonlief om de juiste zaken te kiezen en te stempelen. Andere mogelijkheden zijn om bijvoorbeeld sommen te maken of (indien je het aandurft) het mengen van kleuren mee te nemen in het verhaal.

Door zo te werken stimuleer je op een speelse manier om kinderen iets bij te brengen zonder dat het aanvoelt als leren. Het is veeleer een leuk speels moment, dat is dan ook de voornaamste reden voor ons om hiermee te werken.

Klei tellen

Heel wat kinderen houden van kleien, de felle kleuren stimuleren hun zintuigen, het materiaal stimuleert de motoriek en heel wat kinderen worden er rustig van. Het ideale speelgoed voor een stormachtig weekend zoals we er de laatste tijd wat meer hadden.

Woorden

De letters en woorden set wordt hier ook vaak bovengehaald, soms zelfs in combinatie zoals je op de foto’s kunt zien.

Hier gingen we aan de slag met de oceaan stempels om vervolgens korte woorden te spellen. Ik liet zoonlief de letters uitzoeken en zo vormden we stap voor stap de juiste woorden.

Al snel gingen we verder dan gewoon de oceaan stempels en gaf ik hem kleine opdrachtjes zoals: maak eens een boom van klei en dan zoeken we de juiste letters samen. Ideaal voor kleuters om zo de eerste letters te leren herkennen. Erg verrassend te merken hoe snel ze zaken onder de knie krijgen op deze manier.

Klei boom

Klei zelf maken

Je kan op een makkelijke manier ook zelf klei maken. Gebruik dan mijn zoutdeeg receptje om deze te maken in je favoriete kleuren. Wil je wat extra? Zet dan in op geuren, dan kan je wat kruiden (zoals kaneel) of etherische olie toevoegen. De klei kan je bakken in de oven of aan de lucht.

Deel gerust ook jullie eigen creatie binnen het thema “oceaan” op sociale media met de hashtag #creaKrea. Je kan ook met de linkparty meedoen door je instagram foto of je blog artikel te delen via de link hieronder.

You are invited to the Inlinkz link party!

Click here to enter

Vergeet natuurlijk ook niet om eens een kijkje te nemen bij de CreaKrea collega’s voor nog meer leuke creaties: KreanimoMama duizendpootKnutseljuf van Ede en Crea met kids

Op zoek naar meer educatieve ideetjes? Bekijk dan zeker mijn DIY rubriekje of de tips om al spelend te leren.

One Reply to “Schrijven en rekenen met klei”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.