Bij de overstap van het kleuter naar  het eerste leerjaar, komt nog een extra keuze kijken. Namelijk de keuze van levensbeschouwing of religie. Concreet wil dit zeggen dat je kiest welke godsdienstlessen je kind zal gaan krijgen de komende jaren.

Keuzestress

Ik twijfelde voor levensbeschouwing tussen Katholieke godsdienstlessen – waar zowel mijn echtgenoot als ikzelf mee opgroeiden – en zedenleer.

Ik ben vrij open minded niet zo conservatief (denk ik) en vind het dan ook belangrijk dat mijn zoon een notie meekrijgt van alle verschillende godsdiensten die er bestaan. In the end hebben ze naar mijn gevoel toch allemaal een gelijkaardige basis. Ik vind het ook noodzakelijk dat iedereen, ongeacht hun achtergrond, levensbeschouwingen, religie … als evenwaardig behandeld wordt.

Vanuit dit idee, en het feit dat mijn vertrouwen in het instituut ‘de kerk’ toch een serieuze deuk kreeg door verschillende (vrij recente) gebeurtenissen, zorgde ervoor dat mijn persoonlijke voorkeur toch uitging naar het onbekende zedenleer.

Onbekend

Onbekend inderdaad, want ik ken voor zover ik weet, niemand die ervaring heeft met zedenleer en me hier meer over kan vertellen. Het beeld dat ik dus voor ogen heb van het vak en van een lentefeest kan dus wel eens volledig fout zijn. Daar heb ik best wat schrik voor. Mijn idee is namelijk opgebouwd uit veronderstellingen en op het net vind ik daar weinig informatie over.

Door het corona gebeuren werd de infosessie op school over het eerste leerjaar verplaatst naar september. Hierdoor kon ik mijn oor niet te luister leggen voor we de keuze dienden te maken, dit dient namelijk voor september te gebeuren en geldt tot aan het zesde leerjaar. Wat doe je dan? Hopen dat je veronderstellingen waar zijn? De meerderheid volgen?

De beslissing

Kort voor het einde van het schooljaar ben ik dan maar bij verschillende mama’s van vriendjes gaan navragen hoe zij het zien en welke keuze zij plannen te maken wanneer het gaat om levensbeschouwing. Daaruit blijkt dat de meerderheid zedenleer zal volgen, maar het antwoord van één mama heeft onze keuze bepaald.

Ze antwoordde me namelijk dat ze haar zoon zou inschrijven voor het feest van de vrijzinnigen. Om eerlijk te zijn wist ik helemaal niet wat dit dan zou moeten zijn. Blijkbaar leren de kinderen de liedjes voor dit feest aan in de les zedenleer. Ik kreeg van haar de website door waarop je kan inschrijven voor dit feest en begon wat te lezen. Ik voelde meteen aan dat dit vrijzinnige gegeven niet bij ons past.

Zo geschiedde het, ik volg liefst mijn intuïtie want deze liegt niet. Daarom kiezen we voor de komende periode voor Katholieke godsdienst.  Een kort chatgesprek met de godsdienstlerares van de school bevestigde mijn gevoel. Ze deelt dezelfde visie, is heel lief en de lessen zullen in een kleine groep zijn. Ik weet nu dat we een juiste keuze hebben gemaakt.

Hoe zit het bij jullie? Welken levensbeschouwelijke lessen willen jullie graag meegeven aan je kind en waarom?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.