Een eindje terug trokken we richting de efteling. Omwille van de lange afstand besloten we er een uistapje van enkele dagen van te maken waardoor we zeker een ganse dag in het park zouden kunnen vertoeven. Hierdoor konden we mooi om 10u toekomen waardoor we optimaal van onze dag zouden kunnen genieten. Inderdaad, heel veel ruimte op de parking, geen lange wachtrijen aan de kassa. We konden dus heel snel binnen.

De app

Een groot voordeel, de efteling heeft een app, zo hoef je  je niet constant op dat kaartje te oriënteren en zie je de actuele wachtrijen bij de attracties en de show momenten. Eigenlijk zou ieder pretpark dit moeten hebben, wat is dat handig!

Je kan makkelijk zaken ‘favoriten’ zodat je dit snel kan vinden op de kaart, een nadeel, je kan dit niet ongedaan maken. Leek me een handige optie om het dan terug te un-favoriten eens je het deed en zo makkelijk het overzicht terug krijgt.

De showtijden werden ook aangegeven op de kaart, alleen hoopten wij dat dit ook de actuele zouden zijn, helaas kreeg je enkel de eerste show op de kaart te zien en moest je doorklikken naar de show om de andere tijden te zien. Op zich geen zo’n groot probleem maar real time zou het net nog leuker gemaakt hebben.

Efteling

Het park

Het park is immens groot, veel te groot eigenlijk om op 1 dag te doen. Doordat wij enkel met een kleuter op stap waren, op de app zaken gefavord hebben, konden wij dus mooi ons bezoek in goede banen leiden om er zoveel mogelijk uit te halen. En waar begin je in de efteling beter dan in het sprookjesbos?

Onze favoriete attracties

Uiteraard was het sprookjesbos onze favoriete belevenis, echt op maat van kleine kindjes en grote mensen. Wat een nostalgie om die verhalen nog eens terug te horen en door te geven aan onze kleine man.

Keitof trouwens ook dat er met meer zintuigen rekening gehouden werd dan enkel de ogen om te horen en de ogen om te zien. Zo kon je bij het ‘peperkoekenhuisje’ van de heks in Hans en Grietje meteen al de peperkoek ruiken, bij Chinese nachtegaal de jasmijn en bij het meisje met de zwavelstokjes die zwavelstokjes (al was dit laatste niet zo’n fijne geur).

Efteling Peperkoek

Er zaten ook leuke interactie momenten in zoals bij de trollenkoning en de draak, waar je eerst zelf iets moet doen zoals de schat ‘stelen’ alvorens er iets gebeurt. Zo is het niet gewoon even luisteren en kijken, wat het geheel leuk en interactief maakt.

De absolute topper van het sprookjesbos is natuurlijk de alom gekende sprookjesboom die niet alleen personen uit andere sprookjes combineert maar ook de luisteraars aanmoedigt om interactief mee te werken. Daarnaast blijft het een feit dat de boom zo mooi gemaakt is en hij op een echte boom lijkt. 

We zijn ook erg blij dat we gaan kijken hebben naar Raveleijn, een 20 minuten durende show die eigenlijk als adviesleeftijd 6 jaar heeft maar wel uiterst geschikt leek voor onze stoere koter. Hij zat op het topje van zijn stoel mee te kijken en moest tijdens de spannende show eventjes brullen om alle spanning los te laten. Later bleef hij nog vragen naar de tovenaar.

Efteling Theater

Als je een lekker hapje tussendoor wilt, dan kan ik zeker de Eigenheymer  aanraden. Hier kan je een gefrituurde spiraalaardappel krijgen op een stokje met kruiden naar keuze. Voor een klein prijsje heb je een heerlijke snack.

Ons plan

Wat hebben we nog kunnen doen

 • Allerhande draaimolens op het Anton Pieckplein waaronder een indoor supersnelle stoomcarrousel
 • De grappige “Papier hier” vuilbakken van holle bolle gijs blijven een nostalgisch gegeven, al vond onze kleine man dit niet zo super.
 • Bootjes varen op gondoletta, zo waren we even afgeschermd voor de regen op een relaxte manier.
 • 3d film pandadroom waarbij de beelden soms wel echt dichtbij lijken te komen.
 • Overzicht over het ganse park en de omgeving dankzij het panoramaview van de pagode.

Wat stond op onze lijst maar hebben we niet kunnen doen en keren we zeker nog eens voor terug:

 • Carnaval festival met de gekende nar Pardoes
 • Kleuterhof
 • Symbolica, de nieuwe attractie sinds deze zomer had een wachtrij die altijd langer dan 40 minuten bleek te zijn
 • We wilden nog het avonturendoolhof in maar tegen dat we daar kwamen was het net iets te hevig aan het regenen.
 • Omwille van het feit dat de app enkel de eerste showtijd aangaf hebben we enkel Raveleijn gezien terwijl ik stiekem ook wel alle andere sprookjesshows gezien had, alleen bleken we telkens te laat of net te ver van de locatie te zijn

Algemene bevinding

De efteling is eigenlijk meer een belevingspark dan een attractiepark dankzij al hun sprookjes, dit maakte het erg leuk en zorgde dat het een leuke ervaring was. Tot nu toe is dit waarschijnlijk zelfs mijn favoriete park. Alles is er mooi verzorgd en georganiseerd, het is erg groot dus plan je te gaan, zorg je er best voor dat je een bezoek plant van langer dan een dag. Lees ook onze ervaring met de winterefteling.

Prijzen

 • Is je kindje jonger dan 3, dan betaal je niets
 • Alle andere personen betalen 37,5 euro
 • Regelmatig kan je acties vinden

Op zoek naar meer leuke uitstapjes met kinderen? Lees dan hier onze ervaringen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.