Heel wat mensen, waaronder ikzelf, voelen zich anders, niet normaal. Wanneer we kijken naar de mens achter het gedrag, voorbij een of andere stoornis, merken we dat iedereen zich in die bepaalde situatie perfect normaal gedraagt. Ann Ceurvels en Tania Poppe bouwden hiervoor de BEN-methode en doen dit in hun duo-boek “Niet normaal?” uit de doeken.

Niet normaal?

Een vreemd boek, met twee voorkanten: “Niet normaal?” Geen idee waar ik best begin dus ik doe maar wat en begin aan de kant die er meest als een voorkant uitziet (dus zonder barcode). Blijkbaar maakt het niet echt uit waar je begint, dus ook helemaal geen probleem mocht je het zelf anders doen.

Ann Ceurvels zoomt in haar helft van het boek in op het gedrag van mensen (veelal kinderen of jongeren) dat als “Niet Normaal” (of anders dan voorheen) wordt bestempeld. Ze legt vanuit het BEN-model uit hoe we anders naar persoonlijke ontwikkeling kunnen kijken en waarom we niet meteen een label moeten gaan plakken op bepaald gedrag. Elk soort gedrag heeft in ons brein een heel normale verklaring vindt.  Het heeft vaak te maken met de manier waarop de hersenen werken, een ontwikkelingsverschil of zelfs een overlevingspatroon die door een bepaalde situatie is ontstaan.

Tania Poppe geeft je inzicht in je eigen overlevingspatroon als volwassene. Je ontdekt hoe je als mens met je unieke brein en eigen verhaal de normen trotseert om geliefd, erkend en begrepen te worden.  Ik vond hier heel veel herkenning in zaken die ik zelf ervaar zoals het kritische stemmetje dat ik de hele dag hoor en op alles wat aan te merken heeft en dat ik niet de enige ben die in overlevingsmodus is geschoten en het gevoel heeft dit nooit meer te kunnen uitzetten.

Mijn mening

Het boek leest heel vlot, ik vloog er in no time door. Misschien doordat het herkenbaar was, maar nog veel meer omdat het in simpele taal met duidelijke voorbeelden in illustraties (waauw Greet Geuns) uitgelegd werd. De verhalen van de echte mensen maakten het geheel af, hierdoor merk je dat er heel wat mensen overleven in deze wereld en op zoek zijn naar een oplossing of naar erkenning, in de hoop zich ook normaal te voelen.

Benieuwd naar dit boek? Koop dan zeker “Niet normaal?

Op zoek naar meer gezonde inspiratie? Kijk dan zeker eens in mijn rubriekje gezond en fit.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.