Sterweven is heel leuk, makkelijk en uiterst meditatief. Daarnaast kan je er een mooie Ojos de dios mee maken, en daar zit nog eens een mooi symbolisch verhaal achter, afkomstig uit Mexico.

Ojos de dios

Twee stokken in een kruis, omwoven door touw en eventueel nog versierd met andere mooie elementen, dat is een Ojos de dios of het oog van god. Je vind ze vooral terug in Mexico.

Initieel was het een ritueel symbool, die bescherming bood aan de stamleden. De vier punten vertegenwoordigen de elementen vuur, aarde, lucht en water.

Ook toen het Christendom in Mexico naar boven kwam, bleef het symbool behouden, alleen werd het dan een symbool om naar te bidden en kracht te vragen of een goede gezondheid.

De naam Ojos de dios komt van de Huichol (een indianenstam) die hun werk Sikuli noemden, dit betekend “De kracht om het onbekende te zien en weten” en dit is net wat God kan.

Een Ojo de dios wordt vaak gemaakt in Zuid-Amerika wanneer een kindje wordt geboren. De vader weeft dan het centrale oog, waarna elk jaar één oog wordt toegevoegd totdat het kind vijf jaar is. Vanaf die leeftijd verwacht men namelijk dat een kindje zelf kan bidden en aangeven wat voor hem of haar belangrijk is. Ik vind het een mooi symbool. Zoals reeds gezegd,  het is gemakkelijk en uiterst meditatief, ideaal om eens helemaal zen te worden.

Ojos de Dios

Wat heb je nodig?

  • 2 Takken
  • Verschillende kleurtjes wol
  • Veren, knopen, … als versiering

Hoe ga je te werk

  • Leg de stokjes in een kruis over elkaar en zorg daarbij dat ze elkaar ongeveer in met midden kruisen. Vorm een “8” met de draad en hou het begindraadje ondertussen stevig vast.
  • Belangrijk is om steeds in dezelfde richting werken. Daarbij leg je de draad eerst onder het stokje dan draai je het om het stokje naar boven en leidt je het naar de onderkant van het volgende stokje.
  • Trek de draad strak aan voor een mooi resultaat.
  • Wanneer je van kleur wil wisselen, knip je de draad af en knoop je er een nieuwe draad aan vast. De knoopjes weef je op zo’n manier dat ze achteraan het werk komen, (dit is de kant waar je de vorm van de takken ziet)
  • Afwerken kan je door hier en daar nog wat versieringen aan te brengen, ik denk aan knoopjes, kwastjes, veren, pomponnen, lintjes … in de vorm van knoopjes, kwastjes of lintjes opgenaaid worden

Zelf ook iets gemaakt? Deel zeker ook jullie eigen creatie binnen het thema “wol”. Je kan ook met de linkparty meedoen door een bericht achter te laten hieronder of je foto’s te delen via instagram of facebook met de hashtag #creatievelinkparty.

You are invited to the Inlinkz link party!

Click here to enter

Vergeet natuurlijk ook niet om eens een kijkje te nemen bij de creatieve collega’s voor nog meer leuke creaties: Mama duizendpoot, MelDIY, Elsa R blog en Linspiration.

Elke eerste zaterdag van de maand starten wij met een nieuw thema. Aan het einde van de maand zullen mijn drie creatieve collega’s en ikzelf elk onze favoriete deelnames delen op onze websites. De deelnames kunnen ook worden gedeeld op ons Pinterest bord. 

Ben je op zoek naar meer creatieve inspiratie? Bekijk dan zeker mijn DIY rubriekje.

2 Replies to “Ojos de dios, het oog van god weven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.