Een prentenboek in groot formaat voor kleuters met verhaal over eenzaamheid en vriendschap. Een boek die je kan gebruiken om met je kind het gesprek rond vriendschap aan te gaan.

Beertje Leander het noorden en octopus Olivia uit het zuiden voelen zich beiden eenzaam. Ze kennen elkaar niet maar besluiten op reis te gaan, op zoek naar een vriendje. Onderweg komen ze heel wat andere dieren zoals garnalen, vissen en krabben tegen, ze kruisen elkaar zelfs maar merken het niet op. Zullen ze gezelschap vinden?

Olivia en Leander

Lees ook: De blauwen tegen de rooien

Olivia en Leander

Het grote formaat en de mooie tekeningen zorgen ervoor dat het een ideaal boek is om voor te lezen aan een groep kinderen. De inhoud leent zich ertoe om met kinderen een gesprek aan te gaan over eenzaamheid en vriendschap.

Het verhaal is simpel en omvat heel wat herhaling. Dat maakt het voor volwassenen soms lastig maar voor kinderen biedt dit een duidelijke structuur en houvast.

Het verhaal leent zich ertoe om duidelijk emoties in te verwerken (hoe voel je je wanneer je alleen bent? wat als je een vriendje zou hebben?) helaas kwam dit pas op het einde van het verhaal echt aan bod met blos op de wangen en knuffels. Ik denk wel dat dit eerder iets is dat mij is opgevallen want voor zoonlief was het meteen duidelijk welke gevoelens ermee gepaard gingen.

Veel opmerkelijker dan het verhaal zijn de mooie strakke (digitale) illustraties. Mooie zachte kleuren en eenvoudige vormen. Toch vind je heel veel mooie details terug in de tekeningen. Elke keer je het boek bekijkt, ontdek je er meer.

Olivia en Leander is een zacht verhaal van Alex Coussea (geïllustreerd door Janik Coat) over alleen zijn en vriendschap, maar ook over communicatie en aandacht.

Na het lezen begon de kleine man spontaan te vertellen over zijn vrienden. Wanneer je kind wat minder vlot vertelt, kan het een ideaal beginpunt zijn om meer inzicht te krijgen in zijn of haar leefwereld. Denk aan vragen als: Voel je je soms een alleen? Welk vriendje zou je dan het liefst bij je hebben?

Bestel jouw exemplaar van Olivia en Leander

Op zoek naar meer lees inspiratie, neem dan snel een kijkje bij mijn boekreviews.

*Voor dit artikel heb ik een review exemplaar ontvangen, maar dit heeft geen invloed op de recensie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.