Ijsstokjes zijn niet alleen eenvoudig maar ook veelzijdig. Je kan er van alles mee knutselen denk aan kadertjes, puzzels, schilderijtjes. Je kan er ook creaties mee maken waar kinderen iets van bijleren door het te maken of te gebruiken.

Ik gebruikte de houtjes van ijsjes in het verleden al voor een ijsje in papier, een busy box en mijn hobbyjar en deze keer voor leuke creaties te met en voor mijn zoontje.

Harmonica

Voor een ijsstokjes harmonica heb je niet veel nodig, het is een eenvoudige en snelle knutsel waar je lang plezier aan beleefd.

Harmonica

Trek een brede elastiek over een van de ijsstokjes, over het lange deel. Knip 2 rietjes de lengte van de breedte van de houtjes en plaats deze aan beide uiteinden van het houtje (ongeveer 1cm van het uiteinde) onder de elastiek. Leg het tweede ijsstokje erboven op en maak vast met 2 loombandjes.

Heb je geen brede elastiek, dan kan je ook een blaadje knippen de lengte en breedte van het ijsstokje. In plaats van rietjes gebruik je dan een stukje tandenstoker. Door de lucht gaat de elastiek of het papiertje vibreren en ontstaat het geluid. De toonhoogte kan je aanpassen door de rietjes of tandenstokers wat te verplaatsen (zorg er dan wel voor dat deze lang genoeg zijn om dit te doen). Hoe dichter naar het midden toe, hoe hoger de toon zal zijn.

Ijsstokjes bom

Een ijsstokjes bom is snel gemaakt (eens je het onder de knie hebt), helaas ook even snel kapot. Het enige wat je hiervoor nodig hebt, zijn 4 houtjes die je op een bepaalde manier onder spanning brengt door de manier waarop je ze op elkaar legt. Zo lijkt het precies een ninja ster.

Wanneer ze met een zijde ergens tegen botsen of landen, dan ontploffen ze en vliegen de stokjes alle kanten uit. Soms kan je er wel 2 of 3x mee gooien alvorens ze ontploffen, dat maaktehet extra spannend.

Katapult

Een katapult maken met ijsstokjes is een klassieker die al eventjes op ons lijstje stond, bij deze kunnen we de creatie schrappen.

Katapult

Om deze te maken, stapel je eerst 12 ijsstokjes op elkaar en maak je de uiteinden vast met een loom bandje of ander elastiekje. Vervolgens leg je 2 andere houtjes op elkaar en maak je een zijde vast met een elastiek. Trek zijde zonder elastiek open en plaats de dikke stapel ijsstokjes ertussen. Indien je dit wil, kan je 2 grote elastieken om het kruispunt van de stokjes heen binden, zo is het extra stevig. Tenslotte lijm je nog een dopje van een lege petfles op 1cm voor het uiteinde van je hefboom. Eerst had ik dit niet gedaan maar dankzij het extra stukje hout dat je over hebt, is het makkelijker om dingen af te schieten. Je hebt hierdoor plaats voor je vingers.

Kruisboog

Tot slot wilde ik nog een mini kruisboog maken, lekker stoer voor mijn kleine man. Hiervoor gebruikte ik de tutorial van steampowered family. Omdat wij geen wattenstaafjes in huis hebben (we hebben elk 1 herbruikbare), gebruiken wij grote luciferstokjes om af te vuren. Dat ging net zo goed!

Kruisboog

Al deze creaties zijn dikke fun, zowel tijdens het maken als erna. Ik ben benieuwd wat jullie ervan vinden.

Ook iets gemaakt? Deel gerust ook jullie eigen creatie binnen het thema “Popsicles” op sociale media met de hashtag #creaKrea. Je kan ook met de linkparty meedoen door je instagram foto of je blog artikel te delen via de link hieronder.

You are invited to the Inlinkz link party!

Click here to enter

Vergeet natuurlijk ook niet om eens een kijkje te nemen bij de CreaKrea collega’s voor nog meer leuke creaties: KreanimoMama duizendpootKnutseljuf van Ede en Crea met kids

Op zoek naar meer creatieve inspiratie? Bekijk dan zeker mijn DIY rubriekje.

3 Replies to “Ijsstokjes voor kleine wetenschappers

  1. Die Ninjaster wil ik ook wel eens proberen. Alleen heb ik nooit ijsstokjes want die gebruik ik allemaal in de tuin om mijn gekweekte plantjes uit elkaar te halen haha!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.