Elke ouder wil het beste voor zijn kind en uiteraard wil je als ouder dat je kind gelukkig, tevreden en zelfvoldaan volwassen wordt. Kaija Puura bespreekt de opvoeding van baby tot puber en laat in haar boek zien hoe je je kind kunt laten opgroeien tot een gelukkig en sociaal betrokken volwassene.

Over het boek

Kinderen worden hulpeloos geboren en rekenen op de zorg van hun ouders om te leren hoe ze zich moeten gedragen in allerlei situaties. Dit leren wordt beïnvloed door hun omgeving, hun temperament maar ook door waar het kind staat in zijn ontwikkeling.

Om op te groeien heeft een kindje behoefte aan liefde en grenzen, het leren van emotionele vaardigheden maar ook waardering. Het belangrijkste aspect in de opvoeding is de interactie tussen volwassenen en het kind zodat het kind goed wordt ondersteunt en aangemoedigd.

Kaija Puura geeft in hoe je kinderen opvoedt tot de gelukkigste ter wereld inzicht in hoe kinderen op verschillende leeftijden denken. Ze haalt voorbeelden aan en biedt alternatieve oplossingen over hoe je kan handelen in bepaalde moeilijke situaties.

koop jouw exemplaar van Hoe je kinderen opvoedt tot de gelukkigste ter wereld

Mijn mening

Op de cover staat aangegeven “het geruststellende boek voor ouders”. Dit klopt als een bus, het lezen van dit boek heeft me doen inzien dat ik best wel goed bezig ben met de opvoeding van mijn zoon en dat stelt me gerust.

De schrijfster biedt handvaten voor alle leeftijden al is het vooral in de baby en kleuterjaren meer uitgebreid omschreven (en deze zijn we dus al voorbij). Om de zoveel tijd wordt ook samengevat in een tabelletje wat je van een kind op een bepaalde leeftijd kan verwachten, heel handig als je dit snel eens wil (her)bekijken.

tabel met handige samenvatting

Ik vond het boek duidelijk geschreven, het las heel erg vlot en ik zou het zeker aanraden aan gezinnen met jonge kinderen. Hoe ouder je kind is, hoe minder relevant het wordt omdat je kind al een groot aantal ontwikkelingsfases achter de rug heeft. Al kan het wel helpen om het eens te lezen zodat je – net als ik – gerustgesteld wordt dat je toch goed bezig bent.

Op zoek naar meer opvoedinspiratie, neem dan snel een kijkje in het rubriekje opvoeden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.