Bij origami denken veel mensen meteen aan complexe creaties. Vaak is dat ook zo, maar het kan ook eenvoudiger. Dit maakt van origami ook een leuke activiteit om met jonge kinderen te doen en biedt meteen ook enkele interessante voordelen.

Motoriek

Origami is goed voor de motoriek. Niet enkel moeten kinderen de blaadjes mooi proberen vouwen en passen, het helpt ook om de kracht en de lenigheid van de vingers te verbeteren. Dit is meteen ook belangrijk om te tekenen of om te leren schrijven.

Origami beer

Stappenplannen en geheugen

Kinderen leren zaken waarnemen en herkennen, maken het na. Het traint hun dieptezicht en oog-handcoördinatie. Ze leren ook gewoon stappenplannen volgen om tot een resultaat te komen. Door een aantal keer eenzelfde vouwreeks te maken, trainen ze ook hun geheugen. Na een eindje kunnen ze een bepaald diertje zonder stappenplan vouwen.

Origami olifant

Wiskundig inzicht

Yep, hoe gek het ook klinkt, origami is goed voor wiskundig inzicht. Door te vouwen leren kinderen namelijk verhoudingen kennen, vb. wanneer is iets de helft? Ook meetkundige begrippen komen aan bod bij origami. Denk aan driehoek, vierkant, midden, hoek, recht, schuin, dik, dun …

Origami tijger

Creativiteit

Last but not least, creativiteit is een belangrijk aspect bij het vouwen van dieren. Enerzijds heb je al een portie fantasie nodig om de dieren te herkennen en om er leuke gezichtjes op te tekenen. Anderzijds kan een kind ook een eigen dier proberen ontwerpen. Bij ons was dit een varkentje, een eigen creatie van zoonlief, niet mega complex maar ik vind het alvast wel leuk gevonden!

varkentjes
Origami varkentje

Wisten jullie dat iets simpels als papier vouwen, zoveel voordelen zou kunnen hebben voor jonge kinderen? En het is nog eens leuk ook!

Zelf ook iets gemaakt? Deel zeker ook jullie eigen creatie binnen het thema “de zoo” op sociale media . Je kan ook met de linkparty meedoen door je instagram foto of je blog artikel te delen via de link hieronder.

You are invited to the Inlinkz link party!

Click here to enter

Vergeet natuurlijk ook niet om eens een kijkje te nemen bij de creatieve collega’s voor nog meer leuke creaties: Kreanimo en  Mama duizendpoot

Op zoek naar meer educatieve ideetjes? Bekijk dan zeker mijn DIY rubriekje of de tips om al spelend te leren.

2 Replies to “Origami vouwen met kinderen: dieren vouwen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.