Oude verhalen geven heel veel mee, zo ook de verhalen uit het oude testament. Het zou jammer zijn mocht dit voor onze kinderen verloren gaan. De invloeden zijn nog overal terug te vinden in ons huidig bestaan, van kunst tot taal, zelfs in muziek. Ik vind het dan ook fijn dat deze verhalen opnieuw worden aangepast aan de tijdsgeest, al helemaal wanneer dit op rijm kan.

Toen Jonas nog in de walvis zat

Voor dit boek zette Maria van Donkelaar zo’n 25 verhalen uit het oude testament op rijm, inclusief de moderne touch. Dit maakt de verhalen meteen helemaal anders vind ik. Hierdoor valt het, integendeel tot wat ik had verwacht, meer op dat bijbelverhalen nogal hard kunnen zijn en vaak zwart/wit. Iets is goed of iets is slecht.

JonasBinnenkant

De gedichten zijn best lang en variëren van een halve pagina in drie kolommen tot een volledige pagina, telkens met op de rechterpagina een illustratie. Het lettertype is best wel klein, waardoor het boek niet ideaal is als prentenboek voor kinderen, misschien eerder voor de hogere leerjaren.

Doordat constant hetzelfde rijmschema wordt aangehouden in de lange teksten, kan het misschien wat langdradig overkomen wanneer je een verhaal voorleest. Denk er dus aan voldoende pauzes in te bouwen.  

Bekijk alvast het inkijk exemplaar om een idee te krijgen van “Toen Jonas nog in de walvis zat”.

Wat ik zeker moet meegeven is dat de illustraties van Sylvia Weve adembenemend zijn. Dit zorgt ervoor dat dit boek een must have is voor mensen met een achtergrond in cultuur, geschiedenis of godsdienst. Volgens mij kan je het op een school inzetten voor heel wat leuke dingen.

In het Kort: toen Jonas nog in de walvis zat, is een boek vol eeuwenoude vertellingen uit het oude testament, maar dan verpakt in een modern jasje en op rijm.

Op zoek naar meer lees inspiratie, neem dan snel een kijkje bij mijn boekreviews.

*Voor dit artikel heb ik een review exemplaar ontvangen, maar dit heeft geen invloed op de recensie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.