Paardenbloemen plukken in het gras om vervolgens te geven aan mama. Die bloemen, met liefde geplukt, zijn ideaal om samen een lekker bloemengeschenk mee te maken, wat dacht je van paardenbloemsiroop of heerlijke gelei?   

Paardenbloemen

Paardenbloemen groeien hier rijkelijk. Het bewijs is er, onze tuin staat er vol van. Veel mensen weten dit niet maar paardenbloemen zijn eetbaar, zowel de bloemen als de blaadjes van de plant. De bloemen zijn heel gezond en smaken een beetje naar honing, net dat maakt het interessant om ermee aan de slag te gaan. Met dit idee vertrok ik om mijn mama en die van mijn man eens goed in de bloemetjes te zetten voor moederdag, wij maakten paardenbloemsiroop en paardenbloemgelei.

Paardenbloem siroop

Paardenbloemsiroop kan je voor heel wat gebruiken, meng het bijvoorbeeld met spuitwater om een lekkere limonade te maken. Wanneer het wat meer mag zijn, giet je een bodempje siroop in een glas, leng aan met witte wijn en werk af met een sneetje appel, munt en rode vruchten voor een somerse aperitief. Ook in de winter is de siroop goed bruikbaar bijvoorbeeld als zoetstof voor de thee.

Paardenbloem siroop

Wat heb je nodig

  • Paardenbloemen (300-400 tal)
  • Citroen 1
  • Sinaasappel 2
  • Suiker (50 gr per dl)
  • Water
  • Zeef – Neteldoek

Hoe ga je te werk?

  • Pluk de gele bloemblaadjes uit de paardenbloemen, het groen laat je weg. Zet deze met de citroen in schijfjes toe en de 2 sinaasappelen in schijfjes (de schil mag je laten zitten) onder water) en laat zo’n klein kwartier koken.
  • Haal van het vuur en laat 12 tot 24u trekken.
  • Hang een neteldoek in de zeef en giet het bloemenmengsel in een grote kom. Knijp de bloemen goed uit.
  • Laat dit mengsel nog eens opkoken met 50gram suiker per dl vocht.
  • Giet de siroop vervolgens in gesteriliseerde glazen flessen en laat afkoelen.

Paardenbloem gelei

Paardenbloemgelei is niet zoveel moeilijker om te maken van de siroop. Dan vervang je de suiker door geleisuiker en voeg je nog een zakje pectine toe. Je kan ook doen zoals wij deden, de helft van de bloemen verwerken tot siroop en de helft tot gelei.

Paardenbloem Gelei

Gelei van paardenbloemen is niet zo vast, het is eerder wat stroperig zoals vloeibare honing. Het wordt ook niet de armelui honing genoemd. Met deze gelei kan je ook veel doen: gebruiken als boterhambeleg, lekker bij een stukje kaas (misschien met het paardenbloem aperitief erbij?), geen dressing mee  maken voor salades, door de yoghurt mengen, combineren met wat kip of net zoals siroop in de thee als zoetstof. Kinderen schenken het ook graag over hun pannenkoeken heen.

Paardenbloemthee

Om het geheel af te werken, koos ik ervoor om nog een gepersonaliseerd theeglas van smartphoto toe te voegen aan het geschenk met de quote “pluk de dag”. Je kan van paardenbloemen namelijk heerlijke thee zetten,

Thee tas pluk de dag met paardenbloemen

Om Paardenbloem thee te maken kan je zowel de bloemen als de bladeren gebruiken. De bloemen zullen de mama’s wel zelf moeten plukken, ik weet namelijk niet hoe ik de bladeren hier thuis op een goede manier moet drogen.

Aan het pakketje voeg ik wel thee receptje toe:

Paardenbloementhee is een goed detox thee. Ja kan deze pittige blaadjes ook gebruiken in een lekkere salade.

Pluk ze altijd op een plek waar weinig vervuiling is en liefst waar weinig dieren komen. Zorg ervoor dat je enkel plukt wat je nodig hebt, de bijtjes zullen je dankbaar zijn.

Verwijder de wortels en de stelen en spoel de bladeren en de bloemen met koud water. Doe alles in een theepot en overgiet met kokend water. Laat 5 tot 7 minuutjes trekken en gneiet van een heerlijke paardenbloemthee.  

Nu maar hopen dat de mama’s even enthousiast zijn als ikzelf!

Meer recepten of inspiratie? Lees dan mijn foodartikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.