Kies voor jezelf is een zelfhulpboek geschreven door Emma Reed Turrell, een psychotherapeute. Het boek is geschreven voor elke people pleaser: mensen die zichzelf wegcijferen ten voordele van anderen. Iets wat iedereen wel eens doet natuurlijk, alleen is het niet bij iedereen een weloverwogen keuze.

Waarom dit boek

Eerst en vooral lees ik liever non-fictie dan fictie, boeken over opvoeden, zelfinzicht, wetenschap … noem maar op.

Ik werd enorm aangetrokken door de titel van dit boek: Kies voor jezelf. Ik had het gevoel dat dit een boek voor mij was. De perfecte reden dus om even tijd te maken voor mezelf en aan het lezen te gaan.

In het begin van het boek bleef ik wat op mijn honger zitten om eerlijk te zijn. Ik herken mezelf niet in een van de vier pleasingsprofielen en kon me moeilijk vereenzelvigen met de verhalen die Emma Reed Turrell gebruikte om het boek vorm te geven.

Het was pas in de tweede helft van het boek dat ik persoonlijk wat aanknopingspunten kon vastnemen. Net als veel people pleasers heb ik vaak schrik om beoordeeld te worden, het is vaak makkelijker om ja te zeggen om anderen niet teleur te stellen, ook al is het niet helemaal wat je zelf wil.

Take aways

Gelukkig kan ik wel een aantal zaken meenemen uit dit boek, al zijn een aantal zaken ook gewoon reminders om altijd in het achterhoofd te houden:

  • Wees jezelf, het is beter kritiek te krijgen op wie je bent dan op wie je niet bent
  • Het is niet omdat je iemand teleurstelt door neen te zeggen dat je ja had moeten zeggen of een slecht persoon bent.
  • Iedereen maakt fouten en daar leren we van.
  • Iedereen is soms eens een people pleaser en dat is ok, als je er een bewuste keuze van maakt. Zo iets van choose your battles.
  • Je kwetsbaar opstellen maakt je niet minder sympathiek, het gedrag dat soms gebruikt wordt om die kwetsbaarheid weg te stoppen vaak wel.
  • Balance is key: je hoeft je niet schuldig te voelen omdat je niet de perfecte parnter/moeder … anders stuur je de verkeerde boodschap uit naar de toekomstige generaties.
  • Soms moet je je zorgzaamheid en beschermende gevoelens op jezelf richten. Veel dingen die we tegen onszelf zeggen zouden we niet tegen iemand anders zeggen ook.
  • Je kunt een hoop leren over jezelf en je relaties door na te gaan wat je dwarszit online of door net niet online te zijn.

Ik zou nog heel wat puntjes kunnen opsommen maar ik koos voor de belangrijkste take aways. Ik denk dat het allerbelangrijkste is: goed is goed genoeg!

Op zoek naar nog meer tips over (mentale) gezondheid? Lees dan zeker verder bij gezond en fit.

*Voor dit artikel heb ik een review exemplaar ontvangen, maar dit heeft geen invloed op de recensie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.