Pettson en Findus is een Zweedse boekenserie die ik tot voor kort nog niet kende. Jammer want man, wat zijn het mooie boekjes van Sven Nordqvist. Onlangs lazen we een boekje uit de reeks “Kun jij dat, Pettson?”.

Pettson en Findus

Het eerste boekje in de serie kwam in Zweden uit in 1984, ik was toen zelfs nog niet geboren. Pas in 1995 kwam het boek “Pannenkoekentaart” ook uit in het Nederland. En nu lees ik ze pas voor aan mijn zoon. Binnenkort zal hij ze zelf kunnen lezen.

Pettson is een oude boer die met zijn kat Findus op een boerderij woont, de twee zijn beste maatjes. Er bestaan al een aantal boeken in de reeks, maar je vind ze ook op film terug. Yep, zelfs op netflix. Dan zoek je even op Pettersson, het is best wel even wennen in het Duits.

Kun jij dat, Pettson? 

In het boek “Kun jij dat, Pettson?” zullen kinderen zich vast herkennen in Findus. De malle kat daagt zijn oude vriend Pettson namelijk uit om allerlei kunstjes na te doen. Denk aan springen tot aan het huis, de kippen wegjagen of op een bepaalde manier staan. Pettson moet toegeven dat hij al die zaken vroeger wel kon, maar nu niet meer. Wanneer Findus zich luidop afvraagt wat Pettson dan wel goed kan, maar de oude boer laat hem duidelijk merken waar zijn sterktes liggen, dit zorgt voor een verrassend einde.

Het contrast tussen de actieve kat en de rustige boer maken het lezen van dit boekje erg leuk. De illustraties zijn super mooi en gedetailleerd uitgewerkt, dit zorgt ervoor dat een kind zo kan wegdromen tijdens het voorlezen.

Bestel jouw versie van Kun jij dat, Pettson? Benieuwd naar meer, bekijk dan zeker ook de andere boeken uit de reeks. Ook verkrijgbaar bij de lokale boekhandel.

Op zoek naar meer lees inspiratie, neem dan snel een kijkje bij mijn boekreviews.

*Voor dit artikel heb ik een review exemplaar ontvangen, maar dit heeft geen invloed op de recensie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.