Dit jaar wou ik speciaal voor oudejaarsavond een pinata maken samen met de zoon. Het idee was een discobal om de feestsfeer er wat in te houden. Zoonlief wou niet wachten tot oudejaarsavond dus werd het een kerstbal pinata voor kerstdag.

HangingPinata

Pinata

Een pinata is een figuur in een bepaalde vorm met daarin snoep en eventueel ook confetti. De bedoeling is dat je deze aan een touw in de lucht hangt en dan (al dan niet geblinddoekt) probeert stuk te slaan met een stok. Het is niet eenvoudig maar super leuk, zeker voor kinderen. Want lukt het om deze stuk te slaan, dan regent het snoepjes en confetti, hoe leuk is dit?

Een pinata kan je kopen in de winkel maar het is nog zo leuk om deze zelf te knutselen. Dan heb je er twee keer plezier aan! Oh en misschien krijg je, net als wij, een gratis wetenschapslesje bij (straks meer hierover).

Wat heb je nodig

 • Een ballon
 • Wc rolletje
 • Krantenpapier
 • Bloem
 • Water
 • Een kommetje
 • Schaar
 • Crêpepapier
 • Knutsellijm
 • Verf
PinataMateriaal

Hoe ga je te werk

 1. Knip het krantenpapier in reepjes, of scheur ze in stukjes, wat je zelf het leukst vind.
 2. Blaas de ballon op.
 3. Maak een papje met bloem en water, de verhouding is 50-50 dus evenveel bloem als water. Roer net zo lang tot er geen brokjes meer in zitten en het een mooi egaal geheel geworden is.
 4. Doop de stroken krantenpapier in het lijmmengsel en bevestig ze op de ballon. Zorg dat je zeker 4 tot 6 lagen papier op elkaar legt om een stevige pinata te maken.
 5. Op de bovenkant van je ballon, kleef je een gehalveerd toiletrolletje vast met het krantenpapier en het bloemmengsel (dit is de hanger van je kerstbal). ook hier gebruik je een laag of 4-5.
 6. Laat de ballon drogen.
  Voor de wetenschapliefhebbers onder ons, doe je dit op de radiator, dan zet de ballon uit en kan je papier maché gaan barsten. Dit komt omdat de lucht uitzet doordat ze warm wordt, hierdoor wordt de ballon verder opgeblazen.
 7. Als de krantenknipsels terug droog zijn (met of zonder barst) dan kan je de ballon plat prikken.
 8. Is jouw werk niet gebarsten, dan maak je zelf een opening in je papier maché om de snoepjes in de pinata te doen.
 9. Wanneer de snoepjes erin zitten, kan je het gat terug dicht maken. Wij deden dit door er nog een extra laagje papier maché op te verwerken.
 10. Verf de hanger van je kerstbal geel, goud of zilver, afhankelijk van wat je mooi vind en in huis hebt. Een ander kleur kan natuurlijk ook.
 11. Knip ondertussen het crêpepapier in stroken en knip er vervolgens frulletjes in. Daarna is het handig om ze nog in kleinere stukken te knippen omdat dit straks makkelijker zal werken (tip van mijn 6 jarige zoon die daar blijkbaar nogal goed inzicht in heeft).
 12. Gebruik nu de knutsellijm om je ballon te lijmen, kleef vervolgens stukjes crêpepapier op de ballon, zorg ervoor dat je de frulletjes los laat zodat ze als rafels over elkaar komen te zitten.
 13. Werk eventueel af met een lintje of andere versiering aan de hanger.

Wij hebben onze Pinata opgehangen op kerstavond en hem stukgeslaan maar we hebben echt heel hard moeten meppen met verschillende zaken. Een laagje of 2 minder krantenknipsels was dus beter geweest. Er werd zelfs zo hard geslagen tegen de pinata, dat er snoepjes gebroken waren en uit de verpakking kwamen.

Het was een leuke ervaring en zo werd het een leuk kerst-bubbel feest voor heel het gezin.

Het was onze eerste pinata en het is zeker voor herhaling vatbaar. Vinden jullie (kinderen) pinata’s ook zo leuk?

Zelf ook iets gemaakt? Deel zeker ook jullie eigen creatie binnen het thema “celebration” op sociale media. Je kan ook met de linkparty meedoen door je instagram foto of je blog artikel te delen via de link hieronder.

You are invited to the Inlinkz link party!

Click here to enter

Vergeet natuurlijk ook niet om eens een kijkje te nemen bij de creatieve collega’s voor nog meer leuke creaties: Kreanimo en Mama duizendpoot

Op zoek naar meer creatieve inspiratie? Bekijk dan zeker mijn DIY rubriekje.

One Reply to “Pinata knutselen voor een geslaagde eindejaarsperiode”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.