Een portret schilderen hoeft heus niet moeilijk te zijn. Zelfs wanneer je niet (goed) kan tekenen kan je een foto perfect omtoveren tot een echt pop-art schilderij. Dit is een leuk creatief project voor kinderen maar ook voor ouders.

Wat is pop-art?

Pop-art is een stroming binnen de moderne kunst. De naam van de stroming is afgeleid van het langere “popular art”. Het is een kunststroming die zich vooral afzette tegen de serieuze elitaire kunst van vroeger. De kunstenaars wilden de kunst dichter bij de mensen wou gaan brengen door gebruik te maken van alledaagsere zaken zoals soepblikken, bekende personen, … De meeste pop-art kunstwerken hebben geen echte boodschap en zijn puur decoratief.

PopArt

Pop art kenmerkt zich voornamelijk door felle kleuren, die niet altijd levensecht maar wel super opvallend en vrolijk zijn. Denk aan groene lippen, felroze huid … De thema’s zijn vaak ontleend aan stripverhalen, reclame, tv of tijdschrijften. Wanneer de meeste mensen denken aan pop-art zien ze de werken van Andy Warhol of Roy Lichtenstein voor zich.

Zelf een pop-art schilderij maken

Mijn nicht is een echte kunstenares, die super mooi en realistisch kan schilderen. Voor “buren bij kunstenaars” organiseerde ze ooit workshops voor jongeren. Ze leerde hen een schilderij maken. Toen ik haar vroeg hoe ze dit aanpakte kreeg ik zinvolle tips waar ik zelf op verder bouwde voor het maken van een pop-art schilderij met mijn gezin.

Wat heb je nodig?

 • Een smartphone
 • Papier
 • Printer
 • Canvas
 • Lijm
 • Acrylverf

Hoe ga je te werk?

 • Voorbereiding: Neem een foto van de persoon die je wil schilderen met je smartphone of fototoestel. Zet deze om zodat ze uit slechts een paar grijstinten bestaan.
  Eenvoudiger? Met een apple kan je via je iPhone messages (dus niet via je camera) een filter gebruiken die je afbeelding naar zo’n mono tekening omzet: de Comic mono filter. Let er dan wel even voor op dat je die niet verstuurd.
 • Print de foto af op gewoon wit papier.
 • Knip de afbeelding wat bij (indien nodig) en kleef deze met een gewone lijmstift op het canvas. Laat drogen.
 • Schilder de kleurvakken met verf. Gebruik hiervoor 2 kleuren in het gezicht, eentje voor de lichte vlakken en de schaduw, 1 kleur voor het haar, 1 kleur voor de kleding en een kleur voor de achtergrond. Je kan altijd een uitspatting doen met een fel of volledig ander kleur om iets te doen uitspringen. Voorbeeld een bril of lippen.

Hier zie je een voorbeeld van mijn comic mono filter foto en wat mijn zoon ervan maakte. Zelf heb ik gewoon mijn jurk geschilderd, de lippen, bril en achtergrond wat bijgewerkt.

Heel leuk om er meerdere te maken van jezelf of van je ganse gezin en ze gegroepeerd aan de muur te hangen.

Zelf ook iets gemaakt? Deel zeker ook jullie eigen creatie binnen het thema “verf” op sociale media. Je kan ook met de linkparty meedoen door je instagram foto of je blog artikel te delen via de link hieronder of via instagram of facebook met de hashtag #creatievelinkparty.

You are invited to the Inlinkz link party!

Click here to enter

Vergeet natuurlijk ook niet om eens een kijkje te nemen bij de creatieve collega’s voor nog meer leuke creaties: Mama duizendpoot, MelDIY, Elsa R blog en Linspiration.

Op zoek naar meer creatieve inspiratie? Bekijk dan zeker mijn DIY rubriekje. Komende weken komen er nog wel wat verf-ideetjes op de blog.

4 Replies to “Pop-art zelfportret maken op canvas

 1. Pingback: Houten klompen pimpen met spullen van de Action - Mel DIY

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.