Een citytrip in Praag klinkt voor volwassenen dik ok, maar kinderen willen vaak wel wat meer dan gewoon rondkijken. Wij verbleven drie nachten in de hoofdstad van Tsjechië en delen graag onze ervaring om Praag te bezoeken met kinderen.

Overnachten

Praag biedt heel wat opties om te overnachten. Zelf verbleven wij in een hotel die op de top van een heuvel lag. Dit was al een attractie op zich want je kon de kamers enkel bereiken via een kabelbaan (zoals de receptionist het noemde de funny cooler (funicular)).

De stad verkennen

Het eerste wat wij altijd doen wanneer we ergens zijn is de omgeving verkennen. Verken de stad niet met de wagen, dat is de hel. Kies liever de tram of een taxiservice. Wij kozen voor Bolt om ons in het centrum af te zetten en waren hier steeds heel tevreden van.

Eenmaal in het centrum, kan je eenvoudig te voet overal heen. Er zijn heel wat mooie bezienswaardigheden in Praag zoals de mooie John Lennon Wall, de mooie Karelsburg brug met heel wat standbeelden (gebouwd in 1357 (oplopende oneven nummers),  de creepy Cerny babies in Kampa park of een moeilijk te lezen astronomische klok waar je elk uur een parade van apostelen voorbij kunt zien komen. Een prachtige locatie voor liefhebbers van kunst, jugendstil, barok, kubistische architectuur en moderne kunst, want er valt echt veel te bewonderen. Wij konden nog meegenieten van de paasmarkt beetje zoals de kerstmarkten die wij hier kennen.

Onthoud dat ze in Tsjechië niet met Euro’s werken, maar met Kronen. Betaal dus zoveel mogelijk met de kaart zodat je achteraf geen last hebt van geld die je nog moet omruilen. Ze zijn hier perfect op voorzien, wij hebben eigenlijk nergens cash betaald.

Eten in Praag

In Praag vind je heel wat plaatsen om gezellig te eten. Let even op in de binnenstad, kies je de drukte pleinen dan betaal je wel meer dan wanneer je een paar straatjes verder wandelt. We hebben telkens lekker gegeten voor niet teveel geld. De prijzen buiten de toeristische pleinen zijn zowat gelijkaardig of zelfs lager dan bij ons.

Een trdelnik moet je zeker proeven, je vind ze zo goed als overal doorheen de stad. Hoewel het geen Tsjechisch traditioneel toetje is, is het wel heel lekker.

trdelnik

Petrin Hill

Kindjes willen vaak wel meer dan gewoon wat kunst of gebouwen bewonderen natuurlijk, dan is een belevenis soms wel fijner. Gelukkig vind je deze ook in Praag. We wilden graag in het centrum de Paternoster lift uitproberen maar deze was helaas out of order, dus besloten we dan Petrin Hill te bezoeken.

Op de top van Petrin hill staat namelijk een toren die wat weg heeft van de Eifeltoren in Parijs. Deze toren biedt je naar het schijnt een mooi uitzicht over Praag, al hebben wij dit niet getest omdat er een te lange wachtrij stond.

Naast deze uitkijktoren was er ook een mirror maze of spiegelpaleis met een doolhofje en gekke spiegels. Je bent er snel doorheen maar het is wel lachen geblazen om eens te doen.

Het is ook mooi en rustig wandelen op Petrin Hill met de trapjes, de schuine weggetjes. Een hele verademing ten opzichte van de drukke binnenstad. Je vind er een leuk speelpleintje voor de kinderen en wie te lui is om te wandelen kan ook de funicular nemen. (dit deden wij niet omdat we er al eentje in het hotel hadden).

Hamleys

Een Hamleys speelgoedwinkel bezoeken is altijd een ervaring op zich. Ook in Praag is dit niet anders. Deze Hamleys heeft niet enkel een paardenmodeln midden in de winkel staan, op de bovenste verdieping vind je ook een spiegelpaleis, een VR beleving en een arcade. Onze zoon is nu eenmaal gek op die arcade spelletjes, dus dit mocht niet ontbreken. Meer van die soort spellen vind je terug in de joystick bar.

Blacklight Theater

Wanneer je in Praag bent is het zeker ook eens de moeite om een blacklight theater stuk te gaan bekijken, hier zou de stad om bekend staan. Dit non-verbaal theater is leuk om te zien door de speciale effecten die bereikt worden in het donker. Doordat er niet gesproken wordt is het nog eens extra toegankelijk voor kinderen ook. Het kriebelde om foto’s te nemen tijdens de show Afrikania (van Image theatre) maar dat mocht helaas niet omwille van copyright.

Image Theatre Praag

Een stukje Europese geschiedenis vlakbij Praag

Op ongeveer een uurtje rijden van  de Tsjechische hoofstad vind je Terisienstadt, waar een getto / concentratie werkkamp gelegen was tijdens het Nazi regime. Een stukje Europese geschiedenis die iedereen zou moeten meekrijgen als herinnering aan wat er nooit meer mag gebeuren op deze wereld.

Terezin

Doordat het geen executiekamp was, besloten we onze zoon hier naar mee te nemen. Om de geschiedenis een beetje behapbaar te maken, maakten we de vergelijking met een film die hij reeds gezien had op netflix: de club van de lelijke kinderen.

Klinkt vreselijk maar het was op zich wel een leerrijke ervaring voor ons allemaal.

Bekijk al deze tips ook zeker op de kaart

Op zoek naar meer reiservaringen of tips, die vind in je in de rubriek reizen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.