De toetsen staan weer voor de deur, voor de derde keer dit jaar. Dit is altijd een moeilijke periode, in plaats van 1 keer per week huiswerk maken, is het elke dag oefenen geblazen.

Op school merk ik dat het vanaf dit jaar toch wel belangrijker wordt om een voorbereiding te maken voor de toetsenweek. De juffen geven ook al meer oefenbundels mee (soms iets teveel om eerlijk te zijn). Daardoor merken we dat het plannen toch belangrijker wordt zodat je op het juiste moment de juiste dingen oefent. Een beetje een voorbereiding voor hoe het zal worden eens ze wat ouder zijn. Jong geleerd …

Planning maken

Uiteraard is het tijdens de toetsenweek belangrijk om te weten welke toetsen je op welke dag hebt. Vervolgens kan je aan de slag met het plannen van de juiste leermomenten. Wij maken momenteel nog een klein plannetje op een vel papier omdat het in het lager onderwijs nog vrij beperkt is. Dit deed mijn man de vorige samen met de zoon en bleek een succes te zijn.

Waar heb je het meest moeite mee

Het is belangrijk om altijd te oefenen voor je aan een toets begint of je het nu al goed kan of niet. Vandaar ook de oefenblaadjes vanop school, dit zijn eigenlijk een soort van oefentoetsen. Als we die een beetje op voorhand maken, dan kunnen we nog zien waar er extra aandacht naartoe moet gaan en heir wat extra op focussen. De vorige keer bleek dit alvast de goede aanpak.

Zoonlief is goed in en gek op rekenen, dus daar kruipt helemaal geen moeite in, maar des te leuker als je toch op een leuke manier kan oefenen en nog wat uitgedaagd wordt. Daarvoor maken wij thuis naast de oefeningen die we krijgen vanop school ook gebruik van een tafelposter op het toilet, een slimme rekenliniaal en een rekenroller stempel vooral deze laatste is een hit en zorgt voor extra uitdaging omdat er ook tafels aan bod komen die hij nog niet zag op school.

Rekenen hulpmiddelen om te oefenen

Op de voorbije toetsen merkte ik dat zoonlief vooral moeite heeft om de vragen volledig te lezen en alles uit te voeren. Volgens zijn juf is het eigen aan de leeftijd en merkt ze dit bij meerdere kinderen in de klas. Ik wou hier toch op inzetten en kreeg van pubercoach Michelle de tip om gebruik te maken van de basisschool downloads waarvan vooral het werkblad voor de verhaaltjessommen en begrijpend lezen handige stappenplannetjes blijken te zijn.

Motivatie

Veel leren is lastig, zeker wanneer het eens wat moeilijker is. Dan kan wat extra motivatie soms helpen. Zelf vond ik het als kind altijd leuk om te eten terwijl ik leerde, die leerstof ging dan binnen samen met mijn rijstwafel, haha.

Als ouder kan je jouw kind ook motiveren door de oefeningen na te zien en er een score op te kleven zoals op school. Wanneer het goed is kleef je er een leuke sticker bij of schrijf je er iets positiefs bij zoals goed gedaan. Ook wanneer het minder goed is kan je een motiverende tekst bijzetten waarbij je de nadruk legt op de effort die hierin gekropen is. De weg ergens naartoe is veel belangrijker dan het resultaat.

Wil je niet met scores werken, koop dan misschien een leuke leer-cadeaubox met hip en origineel studiegerief om het leren leuker te maken. Vergeet vooral niet je kind te belonen voor de moeite die het doet en benader alles zoveel mogelijk positief, bijvoorbeeld “Omdat je zo goed gewerkt hebt voor je toetsen, gaan we in het begin van de vakantie samen naar een pretpark.”

Op zoek naar meer educatieve ideetjes? Bekijk dan zeker het educatieve rubriekje op de site.

*Dit artikel is tot stand gekomen door een samenwerking.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.