Ik denk dat de meeste mensen regenbogen mooi vinden. Het is dan ook een fantastisch en kleurrijk natuurfenomeen. Bij wijze van experiment besloot ik, in het kader van de linkparty een regenboog te laten groeien.

Linkparty water

Tijdens de water – linkparty zag ik het experiment van mama duizendpoot met het lopende water en ik bedacht iets gelijkaardigs te doen maar minder tijdrovend. Pas later ontdekte ik dat Natascha het proefje met de regenboog al eens deed, dus eigenlijk heeft ze nu 2x de linkparty badge verdient, vind je ook niet?

Wat dit experiment heel leuk maakt is dat het eenvoudig is en ook heel kleine kinderen hiermee aan de slag kunnen. Zij kunnen kleuren en vervolgens zien hoe hun werk omgetoverd wordt in een echte regenboog. Heel handig ook wanneer kinderen voor het eerst de kleuren van de regenboog leren (ik denk dat dit voor de meesten rond een jaar of 4 is).

Wat heb je nodig?

  • Keukenpapier
  • Stiften
  • Een kom met water

Hoe ga je te werk

  • Vouw het keukenpapier in twee.`
  • Kleur kleine balkjes in de verschillende kleuren van de regenboog: rood, oranje, geel, groen, blauw, indigo/donker blauw/paars)
    Tip: wij kleurden zowel de voor als achterzijde.
  • Plaats een stuk van het gekleurde keukenpapier in een kom met water en observeer wat gebeurt.
GegroeideRegenboog

Benieuwd naar de favorieten van de collega’s? Neem dan zeker eens een kijkje op de kanalen van Mama duizendpootElsaRblog, MelDIY en Linspiration.

Volgende week komt er een nieuwe linkparty aan, deze keer met het thema ‘krijt’, dus bereid jullie maar al voor!

Ben je op zoek naar meer creatieve inspiratie? Bekijk dan zeker mijn DIY rubriekje.

One Reply to “En regenboog laten groeien, hoe doe je dat?”

  1. De 2 proefjes lijken inderdaad een beetje op elkaar, maar hebben wel beide een ander wetenschappenlijk uitgangspunt. Bij het gekleurde vloeistof laat je het proces zien van absorptie en zwaartekracht. Bij de andere laat je vooral het proces van chromatografie zien. Met de ‘juiste’ stiften kun je dan laten zien dat bepaalde kleuren mengkleuren zijn. Dat heb ik altijd al een prachtig proces gewonden. Helaas zijn de stiften van tegenwoordig anders gemaakt en lukt het daar niet mee. Het is tegenwoordig echt een zoektocht om de ‘juiste’ stiften hiervoor te vinden. Maar de magie van absorptie blijft prachtig om te zien. Prachtig filmpje heb je hiervan gemaakt op Instagram

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.