In een ruilwinkel kan je spulletjes kopen zonder dat je geld nodig hebt. Tegelijkertijd ga je verspilling tegen en maak je anderen blij met jouw eigen bijdrage. Een win-win-win dus.

Hoe werkt een ruilwinkel?

Je brengt propere spulletjes zoals intact speelgoed, gewassen kledij die te klein is, … en krijgt in ruil hiervoor puntjes op je klantenkaart. Met deze puntjes kan je andere zaken uit de winkel kopen. Meestal moet je dit niet meteen te doen en kan je de puntjes dus onbeperkt bijhouden. Dat is dan ook meteen de opzet van een ruilwinkel: ruilen in plaats van verkopen en kopen.

Ik ontdekte dit concept toen ik het met een vriendin had over tweedehands kopen en verkopen online of op een rommelmarkt. Zij gaf me aan dat zij het via een ruilwinkel deed en ik wou het ook eens proberen, er is namelijk zo’n ruilwinkel in de buurt.

Ik ging dus met een doosje spulletjes die ik al een eind op vinted en tweedehands had staan naar de winkel en kreeg een stempelkaartje. Ik kocht meteen een voetbalshortje voor zoonlief, de rest van de kaart gebruik ik een volgend keertje. Nu hadden ze niet zoveel spulletjes die me interessant leken.

Lees ook: Kleding huren

Waar vind je een ruilwinkel?

Na een google zoek te lanceren, bleek dat zo’n winkels vnl. voor kinderspullen in heel wat gemeenten te vinden zijn, vaak verbonden aan het huis van het kind of de stad zelf.

Je vind ook wel eens ruilbeurzen terug voor volwassen kleding en zelfs ruilkasten voor planten en boeken. Die little free libraries gebruiken wij hier soms ook wel eens om leuke boekjes te delen en te vinden.

Voordelen

Het spreekt voor zich dat het fijn is om oude spullen die nog goed zijn, niet te hoeven weggooien en er iets voor in ruil te kunnen kiezen. Het is duurzaam en goed voor de portemonnee. Je loopt natuurlijk wel het risico dat je niet meteen iets vind om zelf te kopen met de puntjes.

Ook voor mensen met een laag inkomen lijkt me dit handig want door te ruilen komen ze toch aan de nodige spullen zonder dat het echt een financiële impact heeft. Gek genoeg wist de dame in de winkel te zeggen dat ze die doelgroep minder goed bereiken en dat het merendeel van de klanten bestaat uit tweeverdieners die belang hechten aan duurzaamheid.

Was ik nu de enige die stomverbaasd was over dit concept? Zijn er lezers die al eens een ruilwinkel bezocht hebben?

Op zoek naar meer tips? Je vind ze terug onder de rubriek Tips en trics.

One Reply to “Ruilwinkel, duurzaam shoppen zonder geld”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.