De juiste school kies je met kennis van zaken gecombineerd met je buikgevoel. Dit is alvast het recept dat enkele jaren terug voor ons werkte toen we een school voor onze zoon kozen. Mijn kennis over het onderwijs is inmiddels al iets uitgebreider. Ik deel het graag zodat jullie ook een geschikte keuze kunnen maken.

Schoolnet

Een school kiezen in Vlaanderen is geen evidentie, naast de verschillende schoolnetten heb je ook nog eens verschillende types onderwijs die je kan terugvinden in alle netten. Verder bestaan er in Vlaanderen ook nog eens privéscholen, deze zijn echter niet erkend door de overheid. Wanneer je zo’n school kiest moet je ook voldoen aan de regels rond thuisonderwijs en dienen examens te gebeuren via de examencommissie.

Officieel onderwijs

Het officieel onderwijs wordt georganiseerd door de Vlaamse gemeenschap in opdracht van de Vlaamse overheid. In de volksmond zijn ze ook gekend als gemeenschapsscholen. Het is de voortzetting van het vroegere rijksonderwijs. Sinds 2007 spreken we ook van GO! onderwijs.

Gesubsidieerd officieel onderwijs

Dit schoolnet omvat het gemeentelijk onderwijs en het provinciaal onderwijs. Deze schoolbesturen worden georganiseerd vanuit de steden of provincies.

Typisch aan het officieel onderwijs, hetzij gesubsidieerd of niet is dat er een keuze is voor de invulling van het vak levensbeschouwing. Zij bieden dus de keuze tussen alle erkende godsdiensten maar bieden ook niet confessioneel zedenleer aan, een vak niet gebaseerd op godsdienst.

Vrij onderwijs

Vrij onderwijs wordt niet door de overheid ingericht maar wel door een privé organisatie. De grootste groep hierin zijn de katholieke scholen. Daarom spreekt men in de volksmond vaak ook van katholiek onderwijs. In realiteit bestaan er ook andere scholen binnen het vrij onderwijs zoals protestands, joods …

Types onderwijs

Daarnaast bestaan er binnen de verschillende netten ook nog eens types onderwijs, daar bedoel ik mee scholen die aan een specifieke pedagogische of didactische methode verbonden zijn. Denk aan Freinet, montessori, steiner … Deze scholen vertrekken veel vaker vanuit de leefwereld van het kind of volgens ervaringsgericht onderwijs. Deze scholen hebben geen afzonderlijke eindtermen en voldoen dus ook aan de eindtermen zoals deze door de overheid opgemaakt zijn.

Persoonlijk spreken deze methodescholen mij wel aan omdat er meer aandacht is voor het individu en het feit dat elk kind zich op een andere manier ontwikkeld. En er is niet alleen aandacht voor kennis maar ook voor hoe iemand zich beweegt in de samenleving.

Wat ik persoonlijk moeilijker vind aan deze scholen is dat het vaak wel wat zweverig is en dat er veel participatie verwacht wordt van ouders. Dit is in de vorm van het begeleiden van lesgroepen, de school organiseren maar ook poetsen. Dit is – zeker voor ouders die een drukke job hebben – een moeilijker gegeven vind ik.

Uiteindelijk hebben wij destijds een aantal scholen gecontacteerd en bezocht waaronder een gemeenschapsschool, een katholieke school, steinerschool en een gemeenteschool.

We maakten onze keuze op basis van ons buikgevoel en kozen voor de gemeenteschool. Een school waar men toch ook kijkt naar het individu, ook al is het geen methodeschool, waar er keuze is op gebied van levensbeschouwing en waar ons gevoel ook gewoon meteen goed zat.

De beste beslissingen maak je namelijk vanuit je intuïtie, wanneer de twee ouders dan nog eens op dezelfde lijn zitten, dan weet je dat het goed zit. Welke school kiezen jullie voor je kind?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.