Het is vaak moeilijk om jezelf te accepteren met alle onvolmaaktheden. Iedereen kan wel iets noemen aan zichzelf dat anders kan: mensen met stekelhaar willen krullen, iemand anders wil graag wat groter zijn, … Voor kinderen is dit niet anders.

Onvolmaaktheden

Als kinderen wat ouder worden, durven ze vaak ook wel eens (onbedoeld) gemeen zijn wanneer het aankomt op iemands uiterlijk.Zo riep mijn zoontje op reis aan het zwembad eens heel luid “mama, kijk wat een dikke meneer”. Gelukkig sprak deze man geen Nederlands, ik zou zo door de grond gezakt zijn van schaamte.

In het prentenboek Stekelhaar is echt nier raar! Een vertaling van het Duitse Und außerdem sind borsten schön! vertelt een kleine egel volledig op rijm (smelt) over zijn complexen, maar ook die van zijn dierenfamilie en vrienden. Al deze leuk geïllustreerde buitenbeentjes zouden allemaal net een beetje mooier willen zijn … behalve dan zijn oom Colombo want uiterlijk? Dat boeit hem helemaal niet.

OomColombo

Mijn mening

Ik vind het een leuk boek voor alle leeftijden, zeker voor kinderen die net als al de rest willen zijn. Niemand is echt zoals de rest, iedereen heeft wel iets wat hij of zij wil veranderen. Ik hou wel van het idee dat iedereen anders is en dat we daar genoegen mee moeten nemen.

Nadia Budde (en vertaler Edward van de Vendel) delen deze mooie boodschap, leuk gebracht met gekke tekeningen. Ik kan niets anders zeggen dan dat ik fan ben van dit boek. Ik denk dat ik het zelfs eens meegeef naar school. Het lijkt me een leuk boek om in een klas iets mee te ondernemen en pestgedrag te vermijden.

StekelhaarBoek

Koop jouw exemplaar van Stekelhaar is echt niet raar!. Ook verkrijgbaar bij de lokale boekhandel.

Op zoek naar meer lees inspiratie, neem dan snel een kijkje bij mijn boekreviews.

*Voor dit artikel heb ik een review exemplaar ontvangen, maar dit heeft geen invloed op de recensie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.