Leren lezen in het eerste leerjaar, geen makkie. Tijdens het lezen in de boekjes, merkten we al eens dat de woordjes herkend in plaats van gelezen werden of dat er gegokt werd. Dit leek me niet de bedoeling dus besloot ik een spel te maken met dobbelstenen om de reeds aangeleerde letters te oefenen: rol een woord.

Mol en beer

Bij ons op school gebruiken ze de methode van die Keure: mol en beer. Ik, mol, beer en An, waren de eerste woordjes die aangeleerd werden.

Via het dobbelspel, wordt het lezen van woordjes met deze letters een pak interessanter en ook wel een beetje spannend. Welk woord zal er tevoorschijn komen na het rollen? Zal het woord wel bestaan?

mol rol en lees

Rol een woord

Het werkblaadje heb ik voor jullie uitgewerkt, de printable kan je gratis downloaden. Het enige wat je nog zelf hoeft te doen is de dobbelstenen maken.

Ik gebruikte hiervoor 3 blanco houten dobbelstenen die ik nog had liggen, maar je kan ook beschrijfbare dobbelstenen kopen deze kan je dan nadien nog hergebruiken met andere letters.

Op de dobbelstenen die ik maakte in functie van het eerste leesboekje van mol en beer, zitten 3 dobbelstenen.  2 dobbelstenen met medeklinkers (k, m, l, b, r en n) en 1tje met klinkers (i, o, ee, a, o, a).

Lees ook: Correctbook, must have voor schoolgaande kinderen

Hoe speel je het

Het spel wijst zichzelf uit. Je rolt de 3 dobbelstenen, legt ze vervolgens op de dobbelsteenvakjes van het werkblad en leest luidop de letters van het woord. Daarna bepaal je of het een bestaand woord is of complete onzin. Uiteindelijk schrijf je het woord in de juiste kolom, het is dus een oefening op spellen, lezen en schrijven.

rol een woord geschreven
Download de printable

Een heel eenvoudige knutsel om je kindje spelenderwijs te laten lezen.

Zelf ook iets gemaakt? Deel zeker ook jullie eigen creatie binnen het thema “dobbelstenen” op sociale media . Je kan ook met de linkparty meedoen door je instagram foto of je blog artikel te delen via de link hieronder.

You are invited to the Inlinkz link party!

Click here to enter

Vergeet natuurlijk ook niet om eens een kijkje te nemen bij de creatieve collega’s voor nog meer leuke creaties: Kreanimo en  Mama duizendpoot

Op zoek naar meer educatieve ideetjes? Bekijk dan zeker mijn DIY rubriekje of de tips om al spelend te leren.

One Reply to “Rol een woord, spelenderwijs leren lezen met dobbelstenen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.