Wat doe je dan, wanneer corona de wereld overneemt en het land in lock down is, of toch zo goed als. School gesloten, speelpleinen gesloten, buitenspelen mag nog wel, graag zelfs maar dan in de tuin of op straat. Stoepkrijt hebben veel ouders in huis, ze bieden veel leuke speel ideetjes, ik heb onze 5 favorieten even opgelijst voor jullie.

Tekenen met stoepkrijt

Het eenvoudigste wat je kan doen met stoepkrijt is gewoon tekenen natuurlijk. Zoek een kei, een stuk grond, een bankje, wat dan ook en laat je creativiteit de vrije loop. Teken insecten, ventjes, auto’s, draken, … alles is mogelijk, al zit je met stoepkrijt mogelijks wel wat beperkt met kleurtjes.

StoepkrijtTekenen
Het zonnetje in huis

Tekenen geïnspireerd door de natuur

Geen inspiratie, laat je dan voor je tekening inspireren door de natuur. Tussen de tegels of kasseien groeit wel vaker een stukje gras of onkruid. Bekijk dit eens met andere ogen, misschien kan dit een bos haar worden voor een poppetje of een rokje voor een danseres.

StoepkrijtVentje
Vrolijk kapsel ventje

Hinkelen

Hinkelen, eentje uit de oude doos. Wij deden dat ook vaak als kind en het is nog steeds even plezant. Teken een hinkelparcours – al dan niet met verschillende kleurtjes – zolang als je maar wil. Daarna kan je het spel op verschillende manieren spelen.

  1. Voor de jongste kinderen volstaat het vaak om gewoon te springen met de benen open en vervolgens met de benen dicht.
  2. Wanneer ze wat ouder zijn, kan je ze laten optellen tot het einde van het hinkelparcours
  3. Nog wat moeilijker? gooi dan een steentje of een ander voorwerp, het nummer waarop het voorwerp landt, sla je over of dan spring je meteen naar dat nummer.
StoepkrijtRegenboogHinkelen
Een regenboog hinkel spel

Spel gooien in de roos

Om dit spel te spelen, teken je eerst een grote roos op de grond met 5 ringen. De deelnemers staan achter de lijn en gooien met een voorwerp naar de schijf (dit kan een tak zijn, maar in de zomer biedt een natte spons een verfrissend alternatief). De bedoeling is om zoveel mogelijk punten te verzamelen. Je kan met krijt ook een scorebord bijhouden op de grond.

Net niet in de roos

Stoepkrijt foto’s

Vrolijke en creatieve foto’s, ballonnen of een kleine engel. Misschien kan je al voorbereidingen treffen voor de volgende verjaardag van het kind. Teken dan een cupcake met een kaarsje, kleur hem samen in. Laat je kind vervolgens op de grond liggen en doen alsof hij het kaarsje uitblaast. Stof aan de kleertjes is bij deze wel een nevenwerking, maar dat wast makkelijk af, maak je dus vooral geen zorgen. Kinderen moeten zich af en toe eens kunnen vuilmaken.

Vliegen met ballonnen

Wat doen jullie kinderen wanneer ze buitenspelen? Spelen jullie soms met stoepkrijt of vind je het maar een vuile boel?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.