Tijdens de zomer maken kinderen vaak strandbloemen in crèpepapier. Ze zetten daarna een kraampje op het strand en verkopen de bloemen in ruil voor mooie schelpen. Dit is een leuke traditie die nu ook officieel erkend is als immaterieel erfgoed in Vlaanderen.

Strandbloemen maken

Strandbloemen zijn meestal gemaakt van crêpepapier, je hebt ze in alle vormen en kleuren. Ik werkte een aantal voorbeeldjes uit ter inspiratie.

Wat heb je nodig?

  • Crêpepapier
  • Schaar
  • Satéstokjes
  • Eventueel ijzerdraad
  • Lijm / Plakband

Hoe ga je te werk

  • Afhankelijk van de vorm van je bloem, knip je bloemblaadjes in een bepaalde vorm (rechthoekjes, golvende slinger, …)
  • Sommige bloemen hebben een stamper in het midden. Deze maak je door een strookje geel crêpepapier rond de bovenkant van een satéstokje te wikkelen. Voor een stamper met meeldraden, kan je de bovenste helft tot 2/3de in smalle strookjes knippen. De stamper maak je vast met plakband of lijm.
  • Vervolgens vorm je met de gekleurde bloemblaadjes de vorm van de bloem rond de stamper. Deze maak je ook weer vast met lijm of plakband.
  • Snij nu dunne stroken groen crêpepapier en wikkel deze over de bloem, over de hechting aan het stokje. Deze maak je met lijm vast zodat het een mooi afgewerkt geheel lijkt.

Strandbloemen verkopen

Strandbloemen verkopen is een traditie aan de Belgische kust, je ziet het in elke kustgemeente terugkomen. Geen idee of het ook in het buitenland gedaan wordt of niet? (zijn er Nederlandse volgers die willen reageren?).

BloemenStrand

Het is een leuke manier om samen met kinderen (of kleinkinderen) te knutselen maar ook op het strand kunnen kinderen er wel wat van opsteken. Denk maar aan communiceren met kinderen die een andere taal spreken om te verkopen. Maar ook economisch leren ze over prijszetting en verkoopstechnieken. Dit is uiteraard niet de hoofdreden om dit te doen, het is ook gewoon een leuk spel. Als is het natuurlijk wel leuk meegenomen. Achteraf kan je met de mooiste schelpjes misschien ook weer een leuke knutsel maken?

Geen zin om in strandbloemen te handelen, dan zijn ze ook leuk in huis in een vaasje.

StransbloemenVaas

Maakte je zelf ook een leuk werkje met crêpepapier, deel ze zeker in de linkparty, je vind deze terug onder de blog over crêpepapier in plaats van verf. Wie weet kan jij op het einde van de maand dan de creatieve linkparty badge plaatsen. Ben je op zoek naar meer creatieve inspiratie? Bekijk dan zeker mijn DIY rubriekje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.