Tafels leren is stom. Herken je dat? Telkens oefeningen maken of de flashkaartjes opnieuw en opnieuw doorlopen … saai. Maar het hoeft niet zo te zijn, je kan de tafels ook inoefenen door spelletjes te spelen.

Tafels leren met spelletjes

Er zijn heel wat spelletjes waarmee je de maal- en deeltafels kunt oefenen zowel online als offline. Online vind je in no time een hele hoop tafelspelletjes zoals tafeldiploma of de maaltafels offline kan dat met tafelbingo, MaXimaal

Tafel memory

Zelf maakte ik tafel memory waarin ik zowel de maal- als deeltafels verwerkte. Telkens twee tafels per setje. Dus de tafel van 1 en de tafel van 2, de tafel van 3 en van 4 … maar je kan het ook maken in een grote set of een set voor de maaltafels en deeltafels … wat je maar wil.

Idealiter is niet teveel kaartjes te hebben om het spel behapbaar te houden, daarom werkte ik telkens met 4 tafels: 2 deeltafels en 2 maaltafels.

Het leuke is dat je tafel memory zowel individueel als in groep kan spelen en dat je er de tafels mee leert automatiseren op een leuke manier die niet meteen lijkt op leren.

Hoe werkt het spel?

Leg de kaartjes mooi verspreid met de tafels en de oplossingen naar beneden. Daarna mag je telkens 2 kaartjes omdraaien. Draai je een tafel, dan zeg je het antwoord en kijk je of het andere kaartje de oplossing is. Heb je een tafel met de juiste oplossing, dan mag je beide kaartjes houden. Je speelt verder tot er geen kaartjes meer over zijn. Wanneer je met meerdere mensen speelt, dan is degene met de meeste kaartjes gewonnen.

tafelmemoryspelen

Zelf tafel memory maken

Wil je de kaartjes zelf ook maken? Download dan nu de gratis printable en ga aan de slag. Kleef de opdrachten en hun antwoorden op gekleurd papier (al dan niet met een patroontje) om het gevoel van speelkaarten te benaderen (en spieken te voorkomen want vaak kan je door het papier heen kijken). Knip de oefeningen en de antwoorden uit en ga aan de slag.

Op zoek naar meer educatieve ideetjes? Bekijk dan zeker mijn DIY rubriekje of de tips om al spelend te leren.

One Reply to “Tafel memory: spelenderwijs de tafels leren”

  1. Oh zo tof gedaan Emmy! Is misschien nog wel een leuk idee om onze jongste hier aan zijn huiswerk te krijgen, want gezelschapsspelletjes vindt hij altijd leuk – al rekent hij ook wel heel graag, gelukkig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.