Technopolis is een interactief museum (eerder doe centrum) voor wetenschap en technologie. Dat klinkt voor mij als geeky ouder als muziek in de oren. Kinderen aansporen om technologie te ontdekken door te ervaren, hoe is dat?

Technopolis

Een bezoek aan Technopolis staat al even op mijn mommy bucketlist, ik wachtte alleen graag het juiste moment af (lees: leeftijd van de zoon en in de buurt zijn van Mechelen). Dit jaar was het zover. Na een uitje in Nederland tijdens de krokusvakantie, reden we kort even om en brachten we een bezoekje aan Technopolis.

De lat voor voor ons bezoekje lag hoog, voornamelijk omdat ik zo’n zaken super leuk en interessant vind en de zoon hoop warm te maken hiervoor. Ik was benieuwd naar de interactieve opstellingen en experimenten en hoopte stiekem een van de vakantie workshops mee te nemen. Dat laatste was helaas niet mogelijk door het erg beperkte aanbod.

Hoofdexpo

De hoofdexpo wordt aanbevolen voor kinderen vanaf 8 jaar, ook jongere kinderen zijn welkom natuurlijk en zullen zeker ook verrast worden, alleen is de kans groter dat ze de uitleg nog niet helemaal begrijpen. Nu, die uitleg moet soms je wel even gaan zoeken, ik vond het jammer dat die er niet altijd duidelijk bijstaat. Vaak moet je een QR code scannen of op een ander touchscreen ergens gaan doorklikken om die te lezen.

Doordat we natuurlijk een bezoek brachten in de vakantieperiode was het soms wel behoorlijk druk en was het wel even aanschuiven voor een aantal toppers zoals: een VR vliegtuig besturen, op een kabel fietsen of in VR fietsen op de grand canyon. Vliegen met de parapente mocht de zoon nog niet doen omdat hij niet groot genoeg was. Dat vond hij niet zo erg, sneller proberen rennen dan een slang was volgens hem toch veel leuker.

Snel lopen

Xplora

In het Xplora deeltje van Technopolis ondek je via een aantal interactieve schermen of je talent hebt voor een aantal (gekke?) beroepen zoals snoepmaker, detective, mode ontwerper, pretparkontwerper, tijgertandarts of moleculebouwer. Ook complexe uitdagingen werden er gepresenteerd, alleen weet ik nog steeds niet goed waar ik de antwoorden kan vinden …

In dit gedeelte dien je dus vaak je bandje te scannen die je bij het binnenkomen kreeg, de resultaten worden zo op jouw profiel bijgehouden zodat je deze ook via mail bezorgd krijgt. Hier vind ik het privacywise wel belangrijk om telkens uit te loggen, dus als ouder blijf je best bij je kind in de buurt om dit te verzekeren.

Kinder- en doecentrum

Ook voor de allerkleinsten is er iets te beleven, zo kunnen kinderen vanaf 4 jaar op ontdekkingstocht door de stad, het park en de werf en leren ze op eenvoudig wat bij over het menselijk lichaam. Ook kleinere kinderen kunnen hier bouwen met open end bouw materialen. Wij hebben dit stuk gewoon eens bekeken en niet actief bezocht omdat de zoon her toch al wat groot voor is. Net als de rest van Technopolis zag het er ok uit wanneer je in de buurt bent maar ik zou er niet bewust van West-Vlaanderen voor naar Mechelen gaan rijden.

Mijn mening

Zoals eerder aangegeven lag de lat bij mij best hoog, dit zal er vast ook mee helpen voor zorgen dat ik misschien meer had verwacht van Technopolis. Ik miste voornamelijk meer real time uitleg over de gebruikte technologiën of methoden, zonder dat je deze info bewust moet gaan zoeken.

Daarnaast verwachtte ik wat meer structuur en innovativiteit, het werd leuk gebracht maar veel dingen zouden in deze tijd misschien al wat moderner kunnen gebracht worden. Doordat alles in 1 grote ruimte staat, kwam het voor mij vaak chaotisch over, zelf zou ik eerder in verschillende thema hoeken gaan werken.

Daarnaast waren heel wat toestellen defect, ik weet wel dat ze momenteel ook aan het vernieuwen zijn bij Technopolis, maar het blijft wel jammer om een proef te zien die niet werkt of op kapotte schermen te botsen.

Misschien moeten we maar eens teruggaan wanneer het volledig vernieuwd is en we weer in de buurt van Mechelen zijn? Wat denken jullie?

Tikibad prijzen en openingsuren

Wie ook een bezoekje wil brengen aan Technopolis, kan online reserveren. Op de website vind je ook de actuele openingsuren.

Op zoek naar meer leuke uitstapjes met kinderen? Lees dan hier onze ervaringen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.