We maken heel wat foto’s in een jaar, heel veel verdwijnt hiervan ergens in een mapje op de computer om nooit meer gezien te worden. Jammer toch? In een fotojaarboek verzamel je een overzicht van de ervaringen van het voorbije jaar. Een fotoalbum met alle herinneringen van een heel jaar dus, met de mooie en minder mooie momenten.

Een jaarboek maken

Sinds mijn zoon er is, maak ik elk jaar een fotojaarboek . Geen boek met enkel picture perfect foto’s of alleen de mooiste momenten. Wel een album dat laat zien hoe dat jaar eruit zag. Met foto’s die niet altijd even kwalitatief zijn, maar die wel ons leven weergeven. Dit jaar ben ik iets later om eraan te beginnen omdat het zo druk was maar ik deel toch graag mijn tips om het vlot te laten verlopen.

Jaarboek cover

Bepaal het formaat en houd dit aan

Persoonlijk vind ik het extra leuk om alle fotojaarboeken in hetzelfde formaat te hebben. Dat staat mooi in de kast, zeker als het jaartal op de rand van het boek staat, dan kan ik ze nog eens mooi ordenen op jaartal ook. Ik kies meestal een liggend fotoboek large met harde kaft, die gaan maximaal tot 100 pagina’s en ik krijg die meestal ook wel vol.

Foto’s selecteren

Doordat ik een goed systeem heb uitgewerkt om mijn foto’s te bewaren kan ik vrij snel de juiste foto’s selecteren om het jaarboek te maken. Ik selecteer dan de mooiste foto’s per maand en werk het boek maand per maand uit. Telkens met een titelpagina voor die specifieke maand, niet de standaard indeling per seizoen.

Foto's jaarboek

Foto’s ordenen

Wil je toch geen chronologisch jaarboek maken zoals ik? Dan kan je per thema gaan werken (alle reisfoto’s samen, alle uitstapjes, alle thuisfoto’s …) of per persoon (bijvoorbeeld alle foto’s met je beste vriendin of je ouders).

Tekst

Voor mij draait een fotojaarboek vooral om de foto’s. Maar je kunt er natuurlijk ook prima teksten in verwerken. Voor ik met mijn jaarboeken begon, deed ik dit vaak en ik weet dat veel mensen dit graag doen om zo wat extra context mee te geven in de boeken.  

Heb je jouw fotojaarboek klaar? Dan is het tijd om hem af te laten drukken!

Op zoek naar meer foto inspiratie en tips ? Bekijk dan zeker mijn Fotografie rubriekje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.