Toen ik het boek met de titel Van korte lontjes naar geduldig opvoeden zag, wist ik dat ik dit boek MOEST lezen. Ik merk van mezelf dat ik wel eens een uitbrander durf te geven tegen mijn zoon. Dit terwijl hij zich meestal wel goed gedraagt.

Van korte lontjes …

Ik was voor dit boek al overtuigt van het idee dat die ontploffingen meer met mij dan met mijn kind te maken hadden. Het lezen van dit boek, bevestigde dit niet alleen, maar heeft me ook wat handvaten aangeboden waarmee ik de komende periode aan de slag kan. Nope, dat wil niet zeggen dat ik niet meer uit mijn slof zal schieten, dat is helaas een utopie. Er zullen vast nog momenten zijn waarop mijn ‘knoppen’ roodgloeiend zullen blinken, klaar om op gedrukt te worden. Zo mooi hoe Dr. Carla Naumburg dit omschrijft.

Als ik voortaan weer eens getriggerd wordt voordat we mogelijks te laat zullen zijn, ik moe ben of er weer teveel veranderingen in een keer op me afkomen, weet ik wat ik kan doen om mezelf in de hand te houden of worst case, de plooien weer glad te strijken. Tja, Rome is ook niet in een dag gebouwd. Een schuld gevoel hebben zorgt ervoor dat je zelfvertrouwen een deuk oploopt en je twijfelt aan jezelf als ouder. Guess what, dit zorgt er enkel voor dat je sneller opnieuw ontploft.

Key take aways

  • Opvoeden is moeilijk, net als het leven. Als we niet goed voor onszelf zorgen, staan onze knoppen altijd aan. Klaar om op gedrukt te worden en een ontploffing te veroorzaken.
  • Er bestaan simpele oefeningen om je knoppen te laten afkoelen. In het boek worden ze omschreven als BuRPS (Button Reduction Practices). Deze oefen je best zo vaak mogelijk, liefst op rustige momenten zodat ze je kunnen helpen op de lastige momenten.
  • We gaan niet voor perfect, perfectie bestaat niet. We gaan niet voor het beste maar wel beter dan nu.

Benieuwd naar de wetenschappelijke oorzaken van het ontploffen of de strategieën (BuRPS) om hiermee om te gaan? Het boek Van korte lontjes naar geduldig opvoeden, is zeker een must have opvoedboek. Ook verkrijgbaar bij de lokale boekhandel.

Op zoek naar meer lees inspiratie, neem dan snel een kijkje bij mijn boekreviews.

*Voor dit artikel heb ik een review exemplaar ontvangen, maar dit heeft geen invloed op de recensie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.