Een veilige plek voor jezelf, waar je helemaal jezelf kan zijn en niet gestoord wordt. Een plaatsje waar je altijd naartoe kan wanneer het even teveel wordt. Dat klinkt hemels niet? Ik koppel dan ook graag de mindfulness voorstellingsoefening aan een knutselactiviteit om dit plekje te verankeren.

Veilige plek oefening

Deze mindfulness oefening gebaseerd op voorstellingsvermogen is echt fijn om te gebruiken met kinderen. Kinderen kunnen net als volwassenen blootgesteld worden aan teveel prikkels, onrust of stress. De veilige plek oefening helpt hen om de rust terug te vinden. Daarnaast is het ook goed om beter te slapen. Begeleid je kind om die plek te creëren.

Meditatie begeleiding

Sluit je ogen.

Breng je aandacht bij je ademhaling. Je hoeft er niets aan te veranderen. Het is goed zoals het is. Laat je ademhaling gewoon komen en gaan in je eigen ritme, op je eigen manier.

Volg de lucht die je inademt en terug uitademt.

Voel hoe je buik op en neer gaat.

Adem in, adem uit.

Laat nu een beeld opkomen van een plek waar jij je goed voelt. Dit kan een plek ergens in je huis zijn, of een herinnering, ergens waar je je veilig en prettig voelt. Misschien is er iemand bij je, misschien is het juist alleen.

Het kan ook zijn dat er géén beeld bij je opkomt. Dat geeft niet, dan bedenk je er gewoon zelf één. Buiten in een bos, boven op een berg, op een rustig strand, het maakt niet uit. Het hoeft ook helemaal niet realistisch te zijn. Bedenk maar iets.

Wat zie je nu?

Wat vind je mooi?

Zijn er kleuren?

Zijn er dieren?

Is het licht? Of eerder donker?

Welke geluiden hoor jij?

Laat het beeld steeds echter worden. Als je buiten bent, voel je de wind door je haren, voel de zon op je huid.

Hoe voelt de grond waarop je zit?

Heb je warm of heb je koud?

Laat het kind maar vertellen, laat ze die wereld bouwen, jij helpt door een veilige context te creëren en de juiste vragen te stellen.

Veilige plek verankeren

Help hen de eerste dagen om elke dag terug naar dit plekje te gaan. Daarna kan je ze vertellen dat ze zelf altijd naar het plekje kunnen gaan wanneer het nodig is. Het is dichtbij, je moet er enkel aan denken en het is er gewoon. Niemand anders kan er aan.

Je kan het plekje ook tastbaar maken, door er een werkje van te maken. Zelf vind ik een mixed media collage hiervoor erg geschikt. Je kan prenten kleven, stukken tekenen of schilderen, materiaal vastlijmen … en zo de veilige plek vastleggen in een beeld. Dit beeld kan je dan inzetten als visueel anker. Kader het in en hang het bijvoorbeeld op in de slaapkamer van het kindje.

Met deze oefening kan je met je kind aan de slag . Je zal snel merken hoe goed kinderen hier eigenlijk in zijn. Lukt het niet meteen? Dat is niet erg, je kan perfect meerdere veilige plekken hebben.

Op zoek naar meer gezonde inspiratie? Kijk dan zeker eens in mijn rubriekje gezond en fit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.