Ook al hadden we destijds gezegd dat we nooit meer zouden verbouwen, bleek er toch nog wat werk aan ons nieuwe huis. De voorbije periode was het dan ook alle hens aan dek tijdens de verbouwing.

Deze keer hadden we nog wel een keuken en moesten we geen 7 weken zonder keuken leven maar verbouwen blijft toch iets waar je echt gek van kan worden. Al helemaal als je er middenin blijft wonen. Voor de lezers die dit ook tegemoet gaan, deel ik graag mijn tips en geleerde lessen om het toch een beetje vol te houden.

Thuiswerken en op kantoor werken combineren

Thuiswerken kan handig zijn als je de werkmannen moet binnenlaten, ook om ervoor te zorgen dat de huisdieren niet in de weglopen of geen kans krijgen om weg te lopen. Maar thuiswerken met al dat getimmer vergt mentaal veel van je, wordt je dan af en toe nog eens gestoord om de 150ste beslissing te nemen, dan raak je al snel hoorndol. Zorg daarom zeker voor voldoende evenwicht en werk ook af en toe op kantoor.

Werk je toch thuis, zorgt voor een aparte ruimte waarin je kan werken en voor een noise cancellation hoofdtelefoon.

Eet gezond

Gezond eten is tijdens drukke periodes zoals een verbouwing vaak het eerste wat je laat links liggen. Koken vraagt meer tijd. Terwijl je eigenlijk nog 1001 andere dingen moet doen, is een bakje eten opwarmen of iets afhalen vaak veel sneller. Eigenlijk niet zo slim want de vitaminen en mineralen uitgezonde voeding heb je echt nodig. Je word er alleen maar vermoeider en lustelozer en zwaarder van die ongezonde en snel klaar maaltijden, en je komt in een negatieve spiraal terecht. Net wat je kan missen als het al druk is.

Kuis, maar met mate

Ze zeggen vaak dat het helemaal geen zin heeft om elke dag met de stofzuiger door het huis te lopen als de werkmannen weg zijn. Maar het zorgt wel voor voor wat mentale rust (en propere voeten als je ’s nachts moet plassen). Dus het kan geen kwaad om jezelf die mentale rust te gunnen tijdens je verbouwing, zolang je niet als een gek tekeer gaat en hoopt dat het huis elke avond weer perfect blinkt. De rommel en dozen moet je er helaas echt bijnemen

Dek alles af

Wil je minder moeten poetsen na de werken: toptip; dek alles af. Wij dachten dat het niet nodig was, maar dat stof kruipt echt overal! Echt, zo’n afdekfolie is niet zo duur maar het scheelt je achteraf een hele hoop frustraties.

Werkvrije ruimte

Ganse dagen in het stof en tussen de rommel zitten, niets is vervelender. Probeer er toch voor te zorgen dat je minstens 1 ruimte hebt die proper en netjes blijft (zonder dozen, rommel of werkmateriaal) waar je even tot rust kunt komen en kan ontprikkelen.

Lukt dat niet? Overweeg dan toch eens om tijdelijk ergens anders te wonen.

Pauze pauze pauze

Het is verleidelijk om door te blijven gaan (soms tot gat in de nacht) en alles zo snel mogelijk af te werken zodat het snel af zou zijn. Dat kan een keer, maar doe dit zeker geen weken aan een stuk want dan wordt het mentaal zwaar. Energie moet je uit balanceren, dat wil zeggen dat je ook af en toe eens pauze moet nemen.

Last but not leest: Vergeet niet: het gaat voorbij. Binnenkort is je huis helemaal zoals je het wil en ben je van de stress vanaf.

Op zoek naar meer tips? Je vind ze terug onder de rubriek Tips en trics.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.