In onze maatschappij is extraversie zowat de norm. Zo’n 75 procent van de mensen is dan ook extravert. Zelf neig ik meer naar introvert zijn, ik voel me dan ook vaak niet begrepen en hoopte dat het boek Introvert me inzicht zou kunnen bieden.

Introvert

Ik ben niet zo graag in druktes of grote groepen, observeer graag en heb vaak nood aan rust. Ditzelfde merk ik ook vaak bij mijn zoon.

Lees ook: introverte kinderen zijn een zegen

Mede hierdoor voel ik me vaak niet thuis horen in deze wereld. Uit verschillende persoonlijkheidstesten blijk ik eerder introvert te zijn en ik was dan ook benieuwd of er een link was. Daarom besloot ik Introvert te lezen. Marti Olsen Laney is namelijk zelf ook introvert en schrijft uit eigen ervaring en die van mensen die ze in haar praktijk over de vloer had.

Het boek

Het boek behandeld de belangrijkste verschillen tussen intro- en extraversie. Je vind er een vragenlijst (lange en korte versie) waar je uit kan opmaken of je introvert of extravert bent. Misschien ben je wel iets tussenin, net zoals ik.

In het tweede deel gaat het boek dieper on op het omgaan met allerhande mensen. De auteur omschrijft hier situaties (soms herkenbaar, soms ook helemaal niet) over het werk, relaties, sociale omgang …

In het derde deel biedt ze handvaten aan die introverten kunnen hanteren om hun energie goed te doseren en toch dicht bij zichzelf te kunnen blijven.

Mijn mening

Het is een boeiend boek voor introverten, leidinggevenden, ouders, partners, leerkrachten en hulpverleners … waar veel informatie uit te halen valt.

Ik had gehoopt meer inzicht te krijgen in mezelf. Gezien ik meer in het midden op de as zit, neigend naar de introverte kant, kon ik mezelf niet erg veel situaties herkennen. 

Voor wat betreft de sterktes van een introvert precies, bleef ik wat op mijn honger zitten. De ondertitel is misschien wat misleidend maar dat maakt het boek niet minder boeiend. De inzichten die het met zich meebrengt zijn heel zinvol en dragen bij om meer begrip voor elkaar te hebben: introvert en extravert. 

Op zoek naar meer lees inspiratie, neem dan snel een kijkje bij mijn boekreviews.

*Voor dit artikel heb ik een review exemplaar ontvangen, maar dit heeft geen invloed op de recensie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.