Wist je dat het verkopen van een huis een van de meest stresserende zaken is die ik ooit ervaren heb? Ik vertel je waarom en geef enkele tips mee die mij hielpen.

Waarom is het zo stresserend

Ondertussen heb je vast reeds gelezen dat we een nieuw huis gekocht hebben. Het werd dus tijd om onze huidige woning te verkopen. En dat is echt stresserend, het verkoopproces zit vol onzekerheden en juridisch komt daar ook heel wat bij te kijken. Je wil geen fouten maken waardoor je later in de problemen komt natuurlijk.

Er komen heel wat mensen binnen in je huis, die meteen een oordeel vormen over je woning. Dat komt heel persoonlijk over want dat gaat tegelijk ook over jou, je keuzes, je leven, je gezin … Je moet best wel stevig in je schoenen staan.

Naast alle bezoeken, heb je af en toe ook eens last van gluurders. Zo kwamen wij eens thuis van een uitstap en stonden mensen schaamteloos naar binnen te gluren, eerlijk, dat geeft een vies gevoel.

Voor de geplande bezoeken wil je er dan weer voor zorgen dat het huis er spik en span bijligt, je wil dat alle potentiële kopers onder de indruk zijn natuurlijk. Daarom wou ik ook liefst dat de bezichtingen zoveel mogelijk gegroepeerd werden op 1 dag, liefst in het weekend. Al bleek dat in de praktijk niet zo realistisch te zijn.

En na elk bezoek zit je met die onzekerheid van het wachten, wat zullen de mensen vinden? Kan je een bod verwachten? Zal die in lijn zijn met onze verwachtingen? Wat als … Wat als …

Enkele tips

Vanuit mijn ervaring deel ik graag wat tips die kunnen helpen de stress te verminderen. Helemaal weg zal die niet zijn, bij mij alvast niet, maar ik ben een controlefreak, daardoor ervaar ik die onzekerheden misschien ook wel als stresserender.

Bereid je goed voor

Zorg dat je alle documentatie verzamelt voor je de woning te koop zet. Denk aan EPC, afmetingen, teksten, foto’s, … Neem daarnaast ook belangrijke beslissingen voor je begint aan de verkoop: Wat is de laagste prijs die je wil hebben? Ben je bereid ook roerende goederen mee te verkopen zoals raambekleding, verlichting … zo ja wat en aan welke prijs?

Makelaar

Je kan je woning zelf proberen verkopen, dit waren wij ook eerst van plan. Een immomakelaar is hierin gespecialiseerd en neemt heel wat taken voor je over waardoor je zelf wat zaken kunt loslaten. Denk aan foto’s nemen, marketing, onderhandelingen … Ja, het kost geld, maar het zorgt er ook voor dat je geen 60 andere immokantoren hebt die je contacteren (want zelfs als je aangeeft dat je dat niet wil, doen ze dat toch), je hoeft niet alles zelf te doen en zij hebben de juiste ervaring. Hou je liever controle, kan dit wel een lastige keuze zijn.

Bezichtingsklaar

De periode dat je woning te koop staat is het handig om je huis netjes te houden. Eigenlijk zou je er in 10 minuten moeten kunnen voor zorgen dat je huis bezichtingsklaar is. Als je dit goed volhoudt, leer je jezelf misschien wel een goede gewoonte aan en kan je huis er altijd zo netjes bijliggen?

Te is te

Wanneer je een woning verkoopt wil je vaak dat het snel gaat. In mijn geval was dit niet omdat het snel moest gaan maar vooral omdat ik die stress niet zo lang wou ervaren. Wanneer je te snel wil gaan, plaats je extra druk op jezelf, de makelaar en potentiële kopers. Dit kan het verkoopsproces bemoeilijken. Mijn nieuwe mantra werd dan ook “Trust the process”.

Too greedy of te hebberig zijn is ook een valkuil. Wanneer je een mooi bod krijgt en toch nog het onderste uit te kan probeert te halen, kan de koper hierop afknappen waardoor je dan toch aan een andere persoon aan een lagere prijs moet gaan verkopen.

Onderhandel niet enkel over geld

Onderhandelen doe je dus niet enkel over de centen. Het is ook belangrijk is om de juiste koper voor uw huis te vinden: een persoon die voldoende respect heeft voor de woning, een persoon die geen problemen heeft de financiering rond te krijgen, een persoon die meegaat in jouw tijdlijn.

Er zijn heel wat mogelijke opschortende voorwaarden die mensen kunnen gebruiken in hun bod, wanneer je deze ondertekend is het bindend. Ook deze opschortende voorwaarden kunnen onderdeel gaan uitmaken van de onderhandeling.

Hebben jullie ooit al eens een woning verkocht? Hoe heb jij dat ervaren? Zijn er nog tips die je wil delen? Ik lees het graag in de comments.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.