We droomden er al even van… een groot huis kopen met een tuin in een rustige buurt. Eigenlijk is dat wat we vanaf het begin wilden samen, maar toen waren we jong en verdienden we nog maar pas geld.

Ons traject

Ooit zijn we gestart in een appartement, voor het eerst samenwonen, weg bij onze ouders. Het was een grote aanpassing, maar we deden het wel goed samen.

Enkele jaren later verhuisden we naar een rijwoning, de woning waar we nu wonen. Hier werden we zwanger, groeide onze zoon op … toch bleef de droom hangen van een groot huis met een tuin in een rustige omgeving.

Dit merkten we vooral wanneer we met het gezin op reis gingen naar een rustige locatie zoals Noord-Italië of Spanje. En uiteindelijk deden we wat veel mensen met een droom doen, we gingen op zoek naar mogelijkheden om die droom te realiseren.

Een nieuw huis zoeken

Een nieuw huis kopen, is waarschijnlijk een van de meest emotionele aankopen dat een mens doet in zijn leven. Je moet zorgen dat de ratio de grootste inzeg krijgt hierin. Wij zijn gelukkig allebei wel praktisch aangelegd en bereiden ons altijd goed voor op grote beslissingen.

Hierbij alvast enkele zaken die mij geholpen hebben om dit proces te doorlopen:

  • Bepaal je budget. Ga naar de bank om simulaties te maken en bepaal wat je maandelijks maximaal wil afbetalen. Op deze manier krijg je een idee van de prijsklasse waarin je kan beginnen zoeken.
  • Bepaal wat je wil en wijk er niet vanaf. De kans is namelijk groot dat je begint in te binden in je wensen wanneer je een aantal teleurstellende woningen bezoekt. Niet doen, de juiste woning komt wel, je hebt tijd.
  • Schrijf je in op immo websites. Op heel wat immo websites kan je een aantal parameters ingeven, je wordt dan op de hoogte gebracht wanneer er een woning op de markt komt die aan jouw criteria voldoet.
  • Plan bezoeken. Bezoek veel huizen, bezoek ze ook meer dan een keer. Er zullen altijd huizen te koop komen. Door veel woningen te bezoeken, krijg je een zicht op de markt en de geldende prijzen. Het maakt het eenvoudiger om te vergelijken.
  • Laat je niet opjagen. Veel makelaars beginnen met de melding dat er net een bod werd uitgebracht of dat er veel interesse is. Dit is in de meeste gevallen gewoon kletspraat.
  • Onderhandelen. Het is moeilijk om een ‘juist’ bod uit te brengen. Biedt je te laag, dan is de kans groot dat je het niet hebt en iemand anders je voor is. Biedt je te hoog, dan krijg je achteraf spijt. Dit is ook het moment waar de emoties vaak de overhand nemen, hou hier rekening mee en probeer zoveel mogelijk rationeel te denken. Het helpt om dit met 2 te kunnen doen.

En dan komt het moment … tientallen bezoeken en teleurstellingen later, vind je dé woning. Je weet het zeker, je wil dit huis kopen. Je doet een bod en die wordt aanvaard. Spannend maar ook emotioneel, ik denk dat ik zeker zo’n 1000 emoties tegelijk voelde op dat moment. Enthousiast, blij, vrolijk, zenuwachtig, bang, triest, … maar we zijn er klaar voor.

Ik ben benieuwd, wat zijn jullie ervaringen met het kopen van een nieuwe woning. Deel gerust in de comments.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.