Een alternatief voor Tomorrowland, voor kinderen en hun ouders? Kan dat? Jazeker, volgens mij is Wonderweekend hetgeen waarnaar je op zoek bent. Een leuk familiefestival in de plantentuin van Meise, dat wij dit jaar voor het eerst bezocht hebben.

Wonderweekend, wat is dat?

Wonderweekend is een familiefestival die plaatsvind in de plantentuin van Meise, midden in de natuur. Ondertussen bestaat het festival reeds een 5-tal jaar en elke editie kreeg een ander thema. Het doet een beetje denken aan Tomorrowland maar dan voor jong en oud: een sprookjesachtig festival die altijd anders is, op een mooi grote locatie met verspreide activiteiten, niet erg goedkoop maar wel de moeite waard.  

Op Wonderweekend kan je je verwachten aan leuke activiteiten, theatershows, verwondering en natuurlijk ook overnachten op de camping van karton.

Wonderwaterland, het thema van 2022

Dit jaar stond wonderweekend volledig in het thema van de onderwaterwereld en werd het even wonderwaterland.

De klassiekers zoals de kartonnen tenten en het restaurant werden behouden maar de activiteiten waren wonderleuk, enkele voorbeeldjes:

 • Vliegende vissen (death ride)
 • Bricoraalrif (timmeren en schilderen)
 • De zee-bellen-school (reuzenzeepbellen maken)
 • Aquadiorama (een viskroon maken)
 • Optredens van de lob-stars, de smeermeerminnen …
 • Zwemmen in het zwembad
 • Wasmandenrace

Het enige jammere aan de activiteiten was dat er voor de overnachters geen ochtendactiviteiten te doen waren, zoals we allen weten zijn veel kinderen vroege vogels en is er best wel nog wat tijd om tussen het ontbijt en het recycleren van de tenten iets leuks te doen samen.

Bricoraalrif
Iedereen kon meebouwen aan het bricoraalrif
ZevenZeeZintuigen
We leerden bij deze zeven zee zintuigen Walvis praten
Wonderboekentent
Even genieten van een kinderboek in de wonderboekentent

Overnachten op wonderweekend

Wanneer je een overnachting boekt op Wonderweekend, kan je net nog wat meer beleven dan wanneer je een dagpas koopt. Standaard krijg je een kartonnen tent die je op de camping van karton kunt versieren met verf. Let wel op: dit is muurverf dus breng zeker kleding mee die vuil mag worden. Het is wel heel leuk om te doen!

CampingKarton

Zo’n tent is niet erg groot, een volwassene en een kind lukt, maar ik denk dat dit ook het maximaal mogelijke is. Heb je dus liever iets meer comfort en ruimte, dan kan je upgraden naar een tipi of een tipi deluxe. Bij deze laatste staat er ook een bed met lakens dan hoef je geen matje en slaapzak mee te brengen.

Wondertipi

Omdat de camping nog op een eindje stappen van de ingang ligt, raad ik wel aan om iets met wieltjes mee te nemen om al je spullen daar te krijgen (een bolderkar of gewoon een reiskoffer). Ervaring leert me dat zo’n zware rugzak meezeulen toch niet zo fijn is, zeker niet op een dag waarop de temperaturen boven de 35 graden uitstijgen.

Ik heb ook geleerd dat je best een tentje kiest die niet te ver van het toilet ligt. Ik moest ’s nachts pipi doen en je bent helemaal wakker als je een redelijke wandeling moet doen. Toen ik om 2:00 naar toilet moest brandden de lichtjes op de camping gelukkig wel al, dat was nog niet het geval toen ik rond middernacht ging slapen.  

Eten en drinken op wonderweekend

Het leuke aan Wonderweekend is dat je je eigen eten en drinken mag meebrengen, zolang je het maar niet klaar maakt ter plekke (campingvuurtjes zijn verboden).

Maar laat ons eerlijk zijn, praktisch is toch iets anders. Gelukkig waren ze er wel op voorzien dat mensen toch liever iets ter plekke eten. Je kon je eten reeds op voorhand bestellen, er waren meerdere restaurants.

 • In het pottenlikkersrestaurant kook je je eigen eten
 • Een lekkere spaghetti van Bavet aten wij in het spaghettiwalhalla
 • In het restaurant zonder bestek was het eten met de handen
 • Tijdens de wonderbarbecue grilden we ons eigen vlees (ik had stiekem gehoopt dat iemand dat voor ons zou doen)
 • Zij die zin hadden om te picknicken maar geen zin hadden om alles mee te sleuren, konden ook ter plekke een picknick bestellen
 • Er waren ook foodtrucks voor de kleine hongertjes.

Wij reserveerden op voorhand een lekkere spaghetti en barbecue. Het was echt meer dan voldoende en heel lekker.

Op wonderweekend waren er ook diverse bars met een ruim assortiment van drankjes. Persoonlijk was ik geen fan omdat de prijzen naar mijn gevoel niet zo democratisch waren (3 euro voor 25cl water of cola …). Daarom kan ik enkel aanraden om je drinkfles mee te nemen en deze te vullen aan de kraantjes ter plekke. Bij warm weer, neem je best een diepgevroren fles water mee van thuis.

Wonderweekend

Wonderweekend prijzen en tickets

Het spreekt voor zich dat de prijzen waarschijnlijk niet elk jaar hetzelfde zijn, inflatie, aantal mensen die komen … maar om een idee te geven:

 • Voor een dagpas betaalden wij in 2022 40 euro voor een volwassene en 30 voor een kind. Overnachten was 45 euro voor een volwassene en 35 voor een kind.
 • Wil je wat meer comfort dan mag je voor de goedkoopste tipi rekenen op 180 euro extra, hier kan je dan wel met 6 personen in. Een Luxe tipi kostte dan weer 320 euro extra voor 4 personen.
 • Ook aan parking werd aan gedacht, we konden parkeren in een groot veld aan de overkant van de straat. Dit kostte ons 10 euro.

Ter plekke kan je alles betalen cash of met payconiq. Mijn payconiq krijg ik helaas niet meer aan de praat. Ik kan enkel aan de organisatie meegeven dat bancontact ook voorzien wel een meerwaarde zou bieden.

Ons plan is alvast om volgend jaar terug te gaan, want dit zijn herinneringen om te koesteren. Bezochten jullie wonderweekend ooit al eens? Wat zijn jullie ervaringen en tips?

Op zoek naar meer leuke uitstapjes met kinderen? Lees dan hier onze ervaringen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.