Ik verspil niet graag eten, ik ben dan ook vaak de ‘vuilbak’ des huizes en eet de rest hun bord leeg. Maar ook tijdens het koken werk ik graag zero-waste. Wanneer we kikkererwten eten, maak ik dan ook vaak chocolademousse.

Aquafaba

Aqua-wat? Het vocht van kikkererwten noemt men ook wel aquafaba. Het is een ideale vervanger voor eiwit. Het wordt dan vooral ook gebruikt in vegan recepten, want die eten geen eitjes.

Sinds ik dat weet, maak ik elke keer we kikkererwten op het menu zitten ook een lekker dessertje met het vocht. Zero-waste en extra yum.

Zero-waste chocolademousse

Wanneer je hoort dat ik chocolademousse maak met het vocht van kikkererwten denk je vast dat dit een vies boeltje wordt, maar niets is minder waar.

Wat heb je nodig?

  • het vocht van een blik/pot/karton kikkererwten (opletten: sommige merken voegen minder vocht toe)
  • 100 gram callets (chocoladedruppels)

Hoe ga je te werk

  • Giet boven een kommetje met een zeef het blik kikkererwten uit zodat je het vocht opvangt in de kom. Laat uitlekken.
  • Smelt de chocolade au bain marie
  • Klop de aquafaba op met een handmixer. De gouden tip: wees geduldig en mix zeker een 10-tal minuten. Je zal zien dat het vrij snel romig wordt, maar het kan echt heel stijf geklopt worden, zodat je het – net als eiwit – boven je hoofd kan houden. (wel op eigen risico)
  • Spatel de gesmolten chocolade voorzichtig door het opgeklopte mengel. Let op: ga absoluut niet terug mixen als het wat slapper wordt, dan wordt het helemaal loperig. Hoe dan ook wordt het iets loperiger dan het voorheen was doordat de chocolade warm is.
  • Plaats minstens een uur in de koelkast, je zal zien dat de mousse terug mooi stevig wordt.

Ook wanneer je toch de fout maakte om een loperig mengsel in de koelkast te plaatsen, wordt het vast maar dan zal je mousse een stuk zwaarder zijn. Een zero-waste recept met heel weinig ingrediënten bijna net zo eenvodig als deze chocomousse.

Meer recepten of inspiratie? Lees dan mijn foodartikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.