Een zonneprint is een blauwdruk gecreëerd door gebruik te maken van de kracht van de zon. Je kan hier een steam project van maken of je kan gebruik maken van kant en klaar lichtgevoelig zonneprintpapier.

Zonneprintpapier

Solar papier of lichtgevoelig papier is speciaal papier uit de begintijd van de fotografie. Als je er een voorwerp op plaatst en in de zon legt, dan zal je de contouren van dat voorwerp zien als een soort van silhouette. Dit noemt men ook wel een fotogram.

Je kan dit papier zelf maken zoals artiefarty deed of je kan aan de slag gaan met die kant en klare cyanotype pakketjes. Ideaal voor diegenen die wel houden van een experimentje maar niet noodzakelijk een chemicus willen zijn. De gulden middenweg kan ook, dan maak je gebruik van cyanotype verf om een blauwdruk te maken op eender wel type materiaal (papier, textiel, hout, leder …)

Zonneprint maken

Neem een blaadje zonneprint papier. Leg het papier in de zon met één of meerdere voorwerpen op. Denk hierbij aan bloemen, bladeren … maar je kan ook gebruik maken van andere voorwerpen zoals speelgoed, bouwmateriaal, een vorm geknipt uit papier of karton … wees vooral creatief en denk na over welke afdruk je graag zou maken.

Laat het papier minstens 10 minuutjes zo in de zon liggen, hoe vaster je voorwerp, hoe eenvoudiger het is om je zonneprint te maken. Bij ons lukte het met bloemen iets minder goed, die moest je langer in de zon laten liggen. Idealiter leg je ook een stuk glas, doorzichtig plastiek of plexi op je bloemen om ze mooi plat te drukken zodat de zon er niet onder kan. Dit zorgt voor een mooier resultaat.

Eenmaal alles lang genoeg belicht is, haal je alle voorwerpen van je zonneprintpapier af. Dan kan je het blad afspoelen onder de kraan (of in een teiltje met water). Daarna laat je dit alles drogen. Zo zorg je ervoor dat je je zonneprint ontwikkeld zoals ook zou gebeuren in een donkere kamer (alleen hoeft het hiervoor niet donker te zijn).

Let op: een zonneprint is mooier als deze goed droog is, soms kan het wel enkele dagen duren alvorens het resultaat echt ok is.

Zeker wanneer je gebruik maakt van kant en klaar zonneprintpapier kan je op een heel leuke en niet te intensieve manier een leuke knutsel maken samen met kinderen.

Ben je op zoek naar meer creatieve inspiratie? Bekijk dan zeker mijn DIY rubriekje.

One Reply to “Zonneprint of blauwdruk maken met kinderen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.