Corona en een gebroken arm hebben hier wat roet in het water gegooid bij de zwemlessen. Ondertussen leert zoonlief verder zwemmen. Het viel me op dat de volgorde waarop ze leren zwemmen niet meer is zoals we gewoon zijn van vroeger.

Vroeger

Toen ik jong was, werd schoolslag als eerste aangeleerd. Ondertussen starten ze blijkbaar eerst met rugslag. Ik vroeg me af hoe het komt dat de leerlijnen veranderd werden.

België was net als Nederland een van de weinige landen ter wereld waar kinderen de zwemles beginnen met het aanleren van de schoolslag, maar dit is eigenlijk een complexe slag. Zeker wanneer je het goed wil doen en meteen ook aquatisch moet leren ademen.

De kikker en schaar beweging zijn eigenlijk nogal onnatuurlijk voor mensen. Let er maar eens op, een kind in de watergewenning zal meteen trappen met de benen en krabben met de armen (hondjesslag) dit lijkt veel meer op borstcrawl dan op schoolslag.

Rugslag

Tegenwoordig beginnen ze na de watergewenning dus met rugslag. Het grootste voordeel is dat kinderen eenvoudig kunnen ademen. Voor de benen leer je dat ze de “motor” moeten starten met rechte benen maar wel niet mogen fietsen (de beentjes dus niet teveel mogen plooien). Zoonlief behaalde reeds een eind geleden zijn brevetje van 25m rugcrawl, dit was wel nog voor hij zijn arm brak.

Lees ook: Leren zwemmen stap voor stap

Borstcrawl

Nu is het dus tijd voor borstcrawl. Dit lijkt goed op rugslag maar dan met het hoofd naar beneden, onder water. De benen kennen ze dus al wanneer ze hiermee starten. De armen in combinatie met het ademen vormen hier de uitdaging.

Om ervoor te zorgen dat ze mooi horizontaal tegen het water zwemmen, worden bij ons in de zwemles zwemvliezen aangeraden. Leg je de focus dan extra hard op de armen, kan je nog voldoende hoog bij het water blijven dankzij dit hulpmiddeltje. En don’t worry, deze kunnen dan weggelaten worden eens ze het voldoende goed kunnen. Ik gebruik mijn benen zelfs bijna niet wanneer ik zelf crawl zwem.

Zwemmen

Schoolslag

Na de crawl leren ze schoolslag. Gek eigenlijk want sinds ik zelf crawl kan, zwem ik niet meer graag in schoolslag, dat gaat te traag.

Doordat ze ondertussen crawl leerden zwemmen plat tegen het water, is het ook eenvoudiger om schoolslag meteen juist te leren. Want ook hier zwem je best vrij plat tegen het water en dus niet verticaal.  Dit maakt het aquatisch ademen eenvoudiger en komt ook nog eens je snelheid ten goede. Benieuwd wat dat zal geven eens we zover zijn.

Wisten jullie eigenlijk dat de leerwijzer om te leren zwemmen veranderd was? Hoe gaat het bij jullie kinderen?

Op zoek naar meer tips? Je vind ze terug onder de rubriek Tips en trics.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.