Kerstbomen en katten, het lijkt me geen super combinatie. Helemaal niet met onze mooie glimmende glazen kerstballen. Omdat wij toch veel belang hechten aan de gezelligheid van de kerstperiode en een kerstboom willen, besloot ik zelf veiligere catproof kerstversiering te maken.

Kat

Deze zomer kwam Merlin bij ons wonen, een mooie lieve knuffelige kat, die ook wel graag speelt . Uiteraard het liefst met alles wat geen kattenspeeltje is, denk aan speelgoed van de zoon, bestek, planten, papiertjes … Ook mijn adventskrans moest eraan geloven waardoor ik alles heb mogen vastlijmen. Dus ja, ik voel nu al aan mijn theewater dat die kerstboom heel leuk zal zijn. Geen glimmende glazen kerstballen dus, maar wat dan wel?

Ik zou natuurlijk kunnen kiezen om plastic ballen aan te kopen. Die zijn catproof, maar die glimmen natuurlijk ook. Om de een of andere reden vinden katten glimmende zaken heel erg interessant. Ook gevaarlijk natuurlijk wanneer ze deze zouden binnenwerken. Dit kan nare gevolgen hebben natuurlijk zoals darmverstopping of wonden in de darmwand. Ik mag het niet dromen dat zo iets zou gebeuren.

Een echte kerstboom hebben wij nog nooit aangeschaft en dit zullen we nu ook alvast niet doen. Dennenaalden zijn net als hulst, kerstroos en maretak namelijk giftig voor katten.

Kerstversiering

Ik besloot voor de versiering aan de slag te gaan met hout, een mooi natuurlijk materiaal. Ik heb een eindje terug een houtbrandpen gekocht en wou er al eens iets mee doen, daarnaast kocht ik houten ballen en kralen, peg dolls en ging aan de slag.

Ik maakte een aantal varianten van hangers voor de kerstboom: gehoutbrande schijven, dennenappels en eikels aan een koortje, kralenkettingkjes met hout en viltballetjes en kerstballen met en zonder viltkwastjes.

De kerstboom werd verder afgewerkt met gedroogde sinaasappelschijfjes voor wat extra kleur. Heel eenvoudig te maken trouwens. Snij de sinaasappel in schijfjes van gelijke dikte (ong. 0,5 cm), dep ze zeven droog met een keukendoekje en plaats op een raster 3u in een hetelucht oven op 100°C.

Sinaas

Met de peg dolls maakte ik een kerststalletje, geïnspireerd door mijn zus haar kerststal met kurken poppetjes. Ik schilderde ze in dezelfde kleuren als mijn kerstversiering, zo wordt het een mooi geheel.

PegdollsVoor
Kerststalletje in de maak
Kerststal

De kerstkaartjes kunnen veilig in de lucht aan een krans die ik maakte met een metalen ring, touw, wat takken en een hoop kleine wasknijpertjes. De krans hangt aan de deur met een doorzichtig visdraadje.

Kerstkaartenkrans

De versiering zal misschien wel nog aantrekkelijk zijn voor de kat, maar als het valt zal het niet breken en de kans dat hij iets van deze zaken kan opsmullen lijkt me nihil. Helemaal catproof zal het niet zijn, ik weet nu al dat Merlin met de versiering zal spelen, hij ging er namelijk al mee lopen toen ik het nog aan het maken was.

Hebben jullie huisdieren? Hoe brengen jullie de kerst op een catproof of dogproof manier in huis?

Op zoek naar meer creatieve inspiratie? Bekijk dan zeker mijn DIY rubriekje.

2 Replies to “Catproof kerstversiering maak je gewoon zelf

  1. Pingback: 7 x DIY Kerstdecoratie
  2. Dat lijkt me een serieuze uitdaging… bestaat er niet zoiets als katten training? Dat ze toch tenminste van de versiering blijven? Ik ben zelf zo’n zot van kerst, dus ik mag me dan wel gelukkig prijzen dat onze hond niks doet aan de kerstversiering (af en toe wel eens de onderste ballen die kapot gaan van haar staart of dat ze ze per ongeluk eruit loopt)
    Wel heel mooi gedaan zo met al dat hout! De gedroogde citrusvruchten wil ik dit jaar ook doen, om iets van versiering van te maken. ☺️

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.