Vroeger (en zelfs vandaag ook in niet – Westerse landen) was opvoeden vaak een gezamelijke verantwoordelijkheid, niet enkel van de ouders maar men kon ook vaak rekenen op buren, vrienden  en familie. Nu is dat steeds minder evident geworden en we zijn als ouder dan ook nog eens vaker onzeker. Opnieuw volledig een ‘stam’ uitbouwen, lijkt me niet iets wat heel realistisch is, maar dat wil niet zeggen dat we elkaar toch niet kunnen helpen tot nieuwe inzichten. Volgens mij kan het omdenken opvoedspel al een leuke eerste stap zijn hiervoor. 

Omdenken

Een eind terug schreef ik al eens over omdenken (het denken in termen van mogelijkheden eerder dan in dien van problemen), meer bepaald over het boek “Lastige kinderen, heb jij even geluk” en hoe het je kan gaan helpen met de opvoeding.  De theorie is heel mooi, maar makkelijk is het niet.

Wat heeft dat nu te maken met het samen opvoeden of met die stam? Daar komt het opvoedspel in de picture.

Opvoedspel

Het opvoedspel is een middel om moeilijk gedrag van kinderen te leren omdenken (alleen of samen met anderen), want in het boek vind je uiteraard voorbeelden maar daarmee heb je nog niet alle situaties opgelost. Vaak is het ook moeilijk om alleen tot inzichten te komen, vooral doordat je nogal nauw verbonden bent met je eigen kind, kan je makkelijk emotioneel reageren. Daarom lijkt het me erg nuttig om dit met mensen uit je omgeving te spelen om via interactie en samenwerking tot een nuttig resultaat te komen.

Opvoedspel

Hoe werkt het?

Om het spel te starten, breng de ‘probleemhebber’ een probleem aan, kort en bondig. De deelnemers mogen dan elk om beurt een vraag stellen aan de hand van vraagkaarten. De probleemhebber zelf moet zichzelf ook een vraag stellen.

De persoon die aangesteld werd als gespreksleider zorgt ervoor dat de vraag naar tevredenheid beantwoord wordt en dat de volgorde van vraagstellers juist blijft.

Zodra iemand van de deelnemers het idee heeft dat hij het probleem heeft omgedacht, mag deze op tafel slaan, ongeacht het moment in het spel, om vervolgens zijn omdenking te vertellen. Enkel wanneer de probleemhebber aangeeft dat het omgedacht is, is het spel ten einde.

Daarnaast heeft de gespreksleider ook nog eens interventiekaarten. Telkens hij aan de beurt is, moet hij zo’n kaart kiezen en is het de bedoeling dat de deelnemers de opdracht uitvoeren. Zelfs de stomme opdrachten moeten worden uitgevoerd, dit is om je hersenen te trainen om anders te leren denken.

Omdenken doos

Klinkt leuk niet? Weet je wat nog veel leuker is? Ik mag zo’n setje weggeven.

Om kans te maken, laat in een reactie hieronder, op facebook of op instagram weten dat je meedoet.

Daarnaast zou ik het leuk vinden (niet verplicht) als je:

  • de winactie deelt op social media
  • je vrienden tagt om ook mee te doen

Op zoek naar meer spel- of lees inspiratie? Kijk dan snel even wat wij spelen of neem een kijkje bij mijn boekreviews.

Deelnemen kan tot en met 14 april 2019. De dag na afloop verwittig ik de winnaar per mail of een privé bericht via social media , laat dus zeker een geldig e-mail adres achter. Zo niet, wordt een andere winnaar gekozen. Over de uitslag van een give away wordt geen discussies gevoerd.

*Dit artikel is tot stand gekomen door een samenwerking.

60 Replies to “Omdenken opvoedspel want opvoeden doe je samen + win

 1. Naar dit spel ben ik wel benieuwd. We zouden er er wat aan kunnen hebben, misschien ook wel iets voor op school.

 2. Wat een leuke actie! Mijn partner en ik hebben allebei een hele andere opvoeding gehad en denken nogal eens anders over wat te doen met onze kleine. Dit botst weleens. Lijkt me fijn om middels dit spel tot andere inzichten te komen!!

 3. Leuk! Wij hebben de gewone (rode) variant. Ik hou wel van omdenken. Het lijkt me leuk om deze variant eens te proberen, dus ik maak graag kans.

 4. Super leuk. Ik werk in een team vol vrouwen. Dit spel zou zeker voor ons wel eens leuk zijn om met elkaar te spelen.

 5. Van het winter naar de theatershow geweest, ik heb ontzettend genoten. Een heerlijke spiegel werd mij voorgehouden. Wat ik van het theaterstuk geleerd heb is dat ik de problemen die de pubers op mijn werk (mvg + gedragsproblemen) hebben met bijvoorbeeld op tijd komen hun probleem is en zij echt niet op tijd gaan komen omdat ik dat belangrijk vind. Zou willen weten of dat het spel ook zo goed toepasbaar is in de praktijk

 6. Voor mijn eigen kinderen maar zeker ook voor kids in mijn kinderfysiopraktijk ben ik heel erg benieuwd naar dit spel. Klinkt als een mooie aanvulling!

 7. Ik ben heel erg benieuwd naar dit spel.
  Lijkt mij leuk om te spelen met mijn dochter.
  Ik heb vijf kleinkinderen en misschien hebben wij er nog iets aan.
  Ik heb geen Instagram en Facebook, maar volg op Bloglovin.
  Heel graag doe ik mee.

 8. Heel erg leuk, ik doe graag mee, een erg leuk en goed spel 🙂 🙂

  Waag graag een kans.

  Groetjes Anneliese

 9. met een dochtertje dat bijna 4 wordt en een zoontje die bijna 1,5 jaar is, komt dit spel wel heel goed van pas… want af en toe komen we echt behang te kort

 10. Ow ik hou zo van omdenken. Het lijkt zo makkelijk, maar een kunst op zich…
  Dit spel klinkt geweldig leuk en ook nog erg bruikbaar in mijn werk als jeugd consulent. Da’s echt win win.

 11. Het lijkt mij echt super om dit te mogen winnen! Ben groot fan van Omdenken en zou mij graag verdiepen in dit gesprekspel.

 12. Dit lijkt me een leuk spel. Ik hou helemaal niet van spelletjes, dus het is wel uniek te noemen dat me dit juist wel erg leuk lijkt. Het is nuttig. Dat zal het zijn….

 13. Ik hoef niet te omdenken dat ik niet graag mee wil doen! Ik volgde omdenken al op Twitter. Altijd leuk om te lezen. Zelf ook al eens eentje bedacht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.