Pandakrijtjes, oliepastels … Ik ben er gek op! Een super leuk materiaal om mee te werken omdat het enorm eenvoudig en veelzijdig is.

Gewoon kleuren en tekenen

Pandakrijtjes zijn leuk om mee te kleuren. Je kunt de tekening heel vlak maken doordat ze zo’n goede deklaag hebben. Een leuk alternatief wanneer je een pop-art portret wil maken en geen zin hebt in geklieder met verf.

Pastel krijt is een mooi medium tussen tekenen en schilderen in. Ermee werken biedt net als verf de mogelijkheid om kleuren op papier in elkaar te doen overlopen, dit kan je door de kleuren in elkaar te vegen met je vingers of een watje. Als je de kleuren over elkaar aanbrengt, kan je mengkleuren maken.

Doortekenen

Je kan ook gewoon een blad volledig kleuren met pandakrijtjes, alle kleuren aansluitend op elkaar, kris kras door elkaar … vervolgens leg je er een blad op en maak je met een stokje, wit potlood … een tekening. Wanneer je het blad omdraait, zie je de tekening in regenboog kleuren verschijnen. Handig trucje wanneer je om een of andere reden iets in spiegelschrift wil schrijven.

Krassen

Krassen kan je op twee verschillende manieren. De meest voorkomende is de techniek van het zelfgemaakte zwarte kraspapier. Kleur een blad volledig in met pandakrijt. Meng zwarte plakkaatverf met wat afwasmiddel en schilder dit over het werkje heen. Laat alles goed drogen (ideaal project dus om over 2 dagen heen te spreiden). Eenmaal klaar kan je een kleurrijke tekening in het zwarte laagje krassen.

Wanneer je meerdere lagen kleuren van oliepastels op je papier aanbrengt, kan je de laagjes wegkrassen. Op deze manier komt een onderliggende laag bloot te liggen en zie je een tekening verschijnen. Dit heet de sgraffitotechniek. Je kan heel mooie dingen mee maken, maar wij hielden het heel basic en simpel. Experimenteer vooral met verschillende krasmaterialen om het effect ervan te zien.

Zelf ook iets gemaakt? Deel zeker ook jullie eigen creatie binnen het thema “Krijt”. Je kan ook met de linkparty meedoen door een bericht achter te laten hieronder of je foto’s te delen via instagram of facebook met de hashtag #creatievelinkparty.

You are invited to the Inlinkz link party!

Click here to enter

Vergeet natuurlijk ook niet om eens een kijkje te nemen bij de creatieve collega’s voor nog meer leuke creaties: Mama duizendpoot, MelDIY, Elsa R blog en Linspiration.

Elke eerste zaterdag van de maand starten wij met een nieuw thema. Aan het einde van de maand zullen mijn drie creatieve collega’s en ikzelf elk onze favoriete deelnames delen op onze websites. De deelnames kunnen ook worden gedeeld op ons Pinterest bord. 

Ben je op zoek naar meer creatieve inspiratie? Bekijk dan zeker mijn DIY rubriekje.

One Reply to “Pandakrijtjes, eenvoudig en veelzijdig”

  1. Pingback: Krijtbord maken van fotolijst - Mel DIY

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.