Schaatsen is een typische wintersport en een leuke activiteit om samen met je kind te doen. Het is een sportieve activiteit maar ook nog eens goed voor de motoriek en evenwicht.

Waar schaatsen?

Uiteraard kan je wachten tot het buiten goed vriest en er mooie ijsvlaktes zijn om op te schaatsen. Sommige jaren zal je geluk hebben maar meestal niet. Als je wacht tot de kerstmarken er zijn, kan je ook vaak schaatsen op zo’n kerstmarkt, helaas vaak op kunstijs. Eerlijk is eerlijk, dat is niet hetzelfde.

Schaatspiste Kuisen

Gelukkig zijn er heel wat overdekte schaatsbanen zoals de schaatsbaan in boudewijn seapark. Het voordeel van die ijspistes is dat je er meestal ook schaatsen kunt huren. Handig want dan moet je die niet aankopen voor die paar keer dat je ze nodig hebt. Als je een fervente schaatser bent, raad ik aan om wel schaatsen te kopen.

Leren schaatsen

Je kind leren schaatsen is niet zo eenvoudig, zeker wanneer je het zelf niet goed kunt zoals ikzelf. Gelukkig kan je tegenwoordig overal van die rekjes of diertjes vinden als houvast.

Veel kinderen hebben de nijging te stappen in plaats van te glijden. Voor je het rekje weglaat, is het belangrijk om dit eerst goed te leren. Daarna kan je stap voor stap aan de slag, eerst met een handje van mama of papa, dan korte stukjes schaatsen vb. van ouder naar ouder en zo ga je verder.

Wat heb je nodig

Ga je schaatsen, dan moet je vooral warm gekleed zijn, zelfs indoor is het ijs nog altijd koud (logisch, het is bevroren water). Daarnaast zijn handschoenen zeker een aanrader, ik vind het zelfs een stukje veiligheid, je weet maar nooit dat je valt en er komt een schaats richting je hand … het idee alleen al.

Idealiter doe je je kind ook een helm aan en bescherming voor het geval hij valt, al wordt dit hier niet echt gedaan. Best zorg je wel voor waterafstotende kledij, zeker in de leerfase. Een aantal keer vallen zorgt dat je vlug nat bent en koud krijgt. Gelukkig kan je meestal ook wel ergens in een bijhorend tearoom een warme choco krijgen om terug op te warmen.

Houden jullie ook zo van schaatsen?

Op zoek naar meer leuke uitstapjes met kinderen? Lees dan hier onze ervaringen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.