Zomer vorig jaar, ik besloot dat het tijd werd om af te vallen en gezonder bezig te zijn. Ik was aangekomen door corona en merkte dat ik me beter in mijn vel voelde wanneer ik begon te sporten. Volharden lukte niet.

2021, een nieuw jaar, ik begon te denken dat ik eigenlijk niet zo goed meer bezig was en besloot me te herpakken. Ik wist ook wel dat het idee alleen niet voldoende zou zijn, gelukkig kreeg ik de kans om het boek Volhard van Arie Boomsma te lezen, deze is namelijk geschreven met het doel inzicht te geven in hoe je doelen kunt volhouden. Net wat ik nodig had, of niet?

Volhard

Net als iedereen weet ik wel dat wanneer je wilt afvallen, je anders moet gaan eten en meer moet bewegen. Je moet het ook doen om de juiste redenen en je doel steeds voor ogen houden. Doe het voor je (mentale) gezondheid of je energielevels. Als je het puur doet voor de kilo’s, dan is het logisch dat je de verandering niet verduurzaamt en dat al het werk voor niets lijkt geweest te zijn. Dat lijkt heel simpel en evident, waarom lukt het mij (en een groot deel van de mensheid) dan niet?

Het boek omvat geen mirakel oplossingen maar wel inzichten die je kan toepassen om je veranderingen duurzaam te maken. Dan heb ik het niet enkel over verandering in de manier van omgaan met eten en beweging, de inzichten in het boek kan je op alle doelen in je leven wel toepassen. Het komt erop neer dat je met een andere mindset naar zaken begint te kijken en niet zomaar de ‘regeltjes’ toepast.

Volharden

Misschien zal je – net als ik – weinig terugvinden in het boek wat je nog niet weet. De meeste zaken die hij aanhaalt zijn zo vanzelfsprekend, maar we staan er gewoon niet bewust bij stil dat zaken zo simpel kunnen zijn. Om enkele voorbeeldjes te nemen:

  • Drink telkens je naar het toilet ging een glas water, zo kan je ervoor zorgen dat je voldoende drinkt op een dag.
  • Je hoeft niet keihard te gaan sporten om te bewegen, kies bijvoorbeeld in de supermarkt voor boodschappenmandje in plaats van een kar. Zo train je je armen terwijl je boodschappen doet. 

Dus hoewel dit boek niet met de gouden tip komt, zit het wel vol met handvaten waar je echt iets aan hebt. Een samenvatting van de inzichten die je misschien al kende, maar die je er af en toe eens kan bijnemen wanneer je ze uit het oog dreigt te verliezen. Eigenlijk hoort het altijd ergens in de buurt te liggen, je weet nooit wanneer je zo’n tip nodig hebt.

Koop jouw exemplaar van Volhard.

Op zoek naar meer lees inspiratie, neem dan snel een kijkje bij mijn boekreviews.

*Voor dit artikel heb ik een review exemplaar ontvangen, maar dit heeft geen invloed op de recensie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.