Begin dit jaar ging onze zoon naar een verjaardagsfeestje. Op dat feest hadden ze super veel plezier gemaakt met een waterraket. Nadien kreeg elk kindje een leuk tasje mee met allerhande ruimtetraktaties zoals stickers, een bedankingskaart en een kurk om thuis ook nog eens zo’n waterraket te kunnen maken. Deze kans konden wij niet laten liggen.

Waterraket

Een waterraket maken is niet alleen leuk, het is ook nog eens leerzaam. Je kan het gebruiken om te experimenteren met natuurkunde.

Wat heb je nodig?

Hoe ga je te werk

  • Knip een halve cirkel uit het karton en rol deze op als een kegel. dit wordt de top van je raket.
  • Maak de kegel vast aan de onderkant van de fles, dit kan je met plakband doen.
  • Knip de andere vorm uit de template 3x uit stuk karton. Dit worden de vinnen of staanders van de raket.
    Tip: wil je iets eenvoudiger, kan je ook driehoeken knippen.
  • Maak de staanders vast aan de fles waar de opening voor drank is. Dit wordt de onderkant van de raket. Het vastmaken, kan je doen door een insnijding te maken van een 2tal cm en aan beide zijden vast te maken met plakband. Als je de onderkanten van de pootjes gelijkmaakt aan de onderkant van de raket, zou de raket uit zichzelf moeten blijven staan. Wij hebben ze zelf helaas net iets te hoog gekleefd.
  • Schilder de raket met Gesso (2 lagen) en daarna met acryl verf of plakaatverf.
  • Vul de fles voor 1 derde met water (ongeveer een halve liter).
  • Plaats de kurk (met ventiel) in de fles. Als deze niet past, kan je met play-doh of klei opvullen zodat het water er niet uitlekt.
  • Draa de raket met de punt naar boven, plaats het ventiel op een fietspomp en hou hou hem op het ventiel vast. Zorg er wel voor dat je hem weghoudt van je gezicht en dat medestanders achter je blijven.
  • Bereid je voor om de raket te lanceren. Dit doe je buiten in een open veld door met de fietspomp lucht te pompen in de fles. De raket zal wegvliegen en het water zal in het rond spuiten.
RaketLanding
De raket landde een beetje verder nadat de zoon helemaal nat werd

Hoe werkt een waterraket?

Voor je lucht in de fles pompt, is de luchtdruk in de fles net hetzelfde als die buiten de fles. Door er lucht in te pompen verhoogt de luchtdruk in de fles, waardoor deze het water eruit wil duwen. Door deze druk komt de kurk los, want het water wordt in tegengestelde richting uit de fles geduwd. Een ideaal voorbeeld van de derde wet van Newton: Voor elke actie is er een gelijke reactie.

Als deze kracht dus groter is dan de zwaartekracht, dan resulteert dit in een fles die naar boven schiet (tweede wet van newton).

Best cool he? En voor wie geen zin heeft in het educatieve luik: gewoon weglaten, dan heb je een super toffe buitenactiviteit.

Maakte je zelf ook een leuk werkje met water, deel ze zeker in de linkparty, je vind deze terug onder de blog over schilderen met waterpistooltjes. Wie weet kan jij op het einde van de maand dan de creatieve linkparty badge plaatsen.

Ben je op zoek naar meer creatieve inspiratie? Bekijk dan zeker mijn DIY rubriekje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.