Een eind geleden kwam er een pakje toe op naam van mijn man. Ik ging het ophalen voor mijn werk en smste hem met de vraag of ik het mocht openen. Omdat hij geen benul had wat het kon zijn en net zo nieuwsgierig was, ging hij meteen akkoord. Hij was vergeten dat hij een boek besteld had voor me, een zomaar-geschenkje (wat dat vinden wij in ons gezin leuker dan geschenkjes voor gelegenheden): het boek Wij tijd van Björn Accoe.

Het ideale geschenk

Ik ben – net zoals de achterzijde van het boek aangeeft – een ouder die ook wel worstelt met de combinatie werk, vrije tijd en opvoeden. Ik probeer in de weekends zoveel mogelijk uitstapjes te plannen, weg te gaan … soms zelfs tot grote frustratie van zoonlief. Toen ik hem onlangs op een zaterdag vroeg wat hij wou doen, antwoordde hij namelijk doodleuk: “ik wil eens thuis bijven, mama”. Ja, dat was even schrikken maar mijn lieve man heeft me met dit mooie geschenk, de oplossing dus zomaar op een gouden schaaltje aangeboden.

Eigenlijk heeft Björn wel gelijk wanneer hij aangeeft dat die grote activiteiten niet hetgeen zijn wat je het meest onthoud van je kindertijd, maar wel die kleine wij-momenten. Als ik er zelf aan terugdenk, zie ik mezelf ook terug aan het stuur zitten toeteren in de grote auto van papa of samen met mama kaartjes knutselen.

Wij tijd boek

Waarover gaat wij tijd?

Het boek is ingedeeld in 50 verschillende thema’s uit het dagelijkse leven gegrepen die mogelijkheden bieden om als ouder tijd door te brengen met je kind. Thema’s zoals huishouden, klussen, lezen of water. Binnen elk thema worden 5 kansen geboden waarmee je aan de slag kan om op een kwalitatieve manier een band met je kind aan te gaan. Met andere woorden, 250 kansen om op een haalbare manier – zomaar tussen de soep en de patatten door – herinneringen te smeden die bijblijven.

Het boek maakt je bewust van het grote aantal kansen dat voor het grijpen ligt voor koester momentjes met het gezin, zolang je er maar oog voor hebt.

Wat vond ik van wij tijd?

Ik las het boek uit in 3 avonden (het leest duidelijk vlot), knus onder mijn fleecedekentje op de bank. Uiteraard met een blokje postnotes in de aanslag om de ideetjes waar ik in het korte mee aan de slag wil, te markeren.

Sommige zaken deed ik onbewust al zoals spelen in de regen, een ijskunstwerk maken, samen vuur maken, samen fietsen naar school of kunstig koken? Daar ben ik dan stiekem wel een beetje fier op. Voor andere zaken lijkt mijn zoon me nog wat te jong en spaar ik voor later. Altijd leuk als je een boek op een later moment nog eens kunt open slaan omdat het zinvol is.

Mijn exemplaar bevat nu heel wat kleurrijke blaadjes waardoor ik, wanneer ik weer eens een half uurtje ruimte heb, deze gewoon kan openslaan en zomaar eens wat quality time kan doorbrengen met mijn gezin. Een beetje zoals mijn hobby jar, maar dan voor wij tijd in plaats van mij tijd.

Wij tijd notes

Kortom, het is een perfecte boek om in te bladeren en elke keer weer een ander ideetje vast te nemen. Je hoeft niet zomaar alles klakkeloos over te nemen, laat je vooral inspireren en maak er je eigen ding van (dat is alvast wat ik zal doen).

De ene keer kan het zijn door van een klusje een leuk samen-moment samen te maken, een andere keertje kan je samen te knutselen of gewoon saaie activiteiten leuk maken door er een gek gegeven aan te koppelen.

Wat doen jullie allemaal van leuke en zaken om op een kwalitatieve manier tijd door te brengen met je gezin?

Op zoek naar meer lees inspiratie, neem dan snel een kijkje bij mijn boekreviews.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.