Een goede nachtrust is heel belangrijk voor kinderen. Kinderen die te weinig slaap hebben, zijn sneller vermoeid en leren ook minder vlot. Een verzwaringsdeken kan voor elk kind gebruikt worden om een betere nachtrust te krijgen en wordt vaak gebruikt bij kinderen met slaapproblemen, ADHD, ASS of prikkelgevoelige kinderen.

Belang van slaap bij kinderen

Niet elk kind heeft evenveel slaap nodig en net als volwassenen hebben ze hun eigen ritme. Sommige kinderen zijn ochtendmensen die graag vroeg naar bed gaan en vroeg op staan vroeg, andere zijn dan weer avondmensen die liever lang in bed liggen.

Slapen is belangrijk zeker bij kinderen, er gebeurt veel tijdens je slaap. Zo herstellen cellen zich, worden de juiste stofjes aangemaakt om te groeien. En wordt ons afweersysteem op punt gezet. Tijdens de slaap worden de indrukken van de dag verwerkt. Dit gebeurt doordat ze geordend worden in de hersenen.

Door gebrek aan slaap en rust kunnen dus heel wat problemen ontstaan zoals gebrek aan concentratie, prikkelbaarheid, sneller ziekworden …

Vaste tijdstippen en een goed bed ritueel zijn key voor goed slapen. Dit ritueel kan je versterken met een aantal elementen zoals een zoete dromen spray, voorlezen, het invullen van een dagboek of toevoegen van een verzwaringsdeken.

Meer tips voor een goede nachtrust vind je op slaapwijsheid.nl

Wat is een verzwaringsdeken?

Een verzwaringsdeken is een deken die veel zwaarder is dan we gewoon zijn. Hierdoor ontstaat er een lichte druk op het lichaam waardoor je beter zou slapen. Zo’n deken zorgt door het gewicht voor een gevoel van veiligheid, rust en comfort. Bij diepe druk stimulatie wordt gebruikt gemaakt van een zachte druk op het lichaam en helpt zo het lichaam te ontspannen. 

Daarnaast zou het gewicht van een verzwaringsdeken invloed hebben op de hormonen in ons lichaam. Door de druk zou bijvoorbeeld minder cortisol aangemaakt worden, ook wel gekend als ons stresshormoon, maar ook meer serotonine, ons gelukshormoon en melatonine, ons slaaphormoon waardoor je beter kan ontspannen.

Verzwaringsdeken en knuffels

Waarom een verzwaringsdeken voor een kinderen?

Een goede slaap helpt kinderen om de prikkels en indrukken van de dag te verwerken. Vooral na een drukke dag kan het lastig zijn voor veel kinderen om met die prikkels om te gaan. Let er maar eens op wanneer ze voorbeeld over hun grens gaan en lastig worden. Een verzwaringsdeken voor kinderen kan hier soelaas brengen.

Maar een verzwaringsdeken hoeft niet alleen gebruikt te worden in bed. Het kan ook helpen om rustig te worden. Het is bijvoorbeeld een ideaal middel om tot rust te komen op de bank wanneer je bijvoorbeeld een boek leest of tv kijkt. Ook wanneer je kind bijvoorbeeld overstuur is, kan je het deken rond hem slaan en een dikke knuffel geven.

Hoe gebruik je een verzwaringsdeken voor een kind?

Het gewicht van de deken is erg belangrijk, vooral bij kinderen. Het aanbevolen gewicht voor een verzwaringsdeken is zo’n 10 % van het lichaamsgewicht. Bij kinderen is het belangrijkste om mee te nemen in de keuze dat je kind zelf het deken van zich af kan halen en zich comfortabel voelt.

Voor dat je kind voor het eerst met zo’n deken gaat slapen, kan je best eens samen uitproberen in de zetel bijvoorbeeld. Wij hebben dit gedaan door samen gezellig een film te kijken terwijl hij onder het deken lag. Het idee was om dit een paar keer te doen, maar hij was zo enthousiast over zijn deken dat hij die meteen op zijn bed wou ’s avond. Wil je kind dit niet, probeer ze het dan vooral niet af te dwingen, dan zullen ze er meer stress door krijgen.

Mijn zoon zegt dat hij beter en langer slaapt door zijn deken alvast, het is ook gezellig en superknus om zo omgeven te zijn, het geeft een veilig en geborgen gevoel.

Op zoek naar meer tips? Je vind ze terug onder de rubriek Tips en trics.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.